Народно позориште гостује у Српцу 16. маја са представом „Kако засмијати Бога“
8. маја, 2019.
Почела Недјеља Црвеног крста: Стиже помоћ за најугроженија домаћинства
8. маја, 2019.

У току завршетак изградње шест и обнове 45 поплављених кућа у србачкој општини

Пет година након катастрофалних поплава које су погодиле србачку општину и причиниле штете у износу од 10 милиона KМ, за 51 најугроженије домаћинставо коначно ће бити обезбијеђен кров над главом.

У оквиру Пројекта опоравка од поплава кога спроводи Развојни програм Уједињених нација УНДП БиХ у току је завршетак изградње шест нових и обнове 45 постојећих кућа које су претпјеле највећа оштећења у мајским поплавама 2014. године.

Једно од њих је домаћинство Мирјане Савић из Повелича која живи у домаћинству са тешко болесном мајком Савком. Она ће добити нову кућу површине 32 квадратна метра у коју ће се преселити из трошног објекта који је након незапамћених поплава на овом подручју постао неуслован за живот.

„Сјећања на ову катастрофу ми се непрестано враћају. Вода је навирала великом брзином а мајка је била непокретна и једва сам је изнијела из куће. Не знам ни сама како смо преживјели. Штета у кући је била огромна а уништено нам је било и све што смо посадили у башти. Чекали смо пет година да добијемо нормалне услове за живот. Хвала свима који су нам помогли, не поновило се више“, каже Мирјана.

Један од услова да се крене са радовима на изградњи нових кућа био је да Општина Србац обезбиједи учешће у износу од пет хиљада KМ по сваком домаћинству, те обезбиједи потребну документацију, прикључке за струју и воду и изврши уређење парцеле.

Једна од компоненти овог пројекта је била додјела пољопривредне механизације и садног материјала за 22 домаћинства чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, каже да су испоручена сјемена, заштитна средства и ђубриво за кукуруз за укупну површину од 10,2 хектара земљишта.

„Уручено је и осам пластеника са пратећом опремом, пет мотокултиватора са фрезом, један сјетвоспремач, четири тракторске прскалице, једна музилица за краве и једна тракторска косачица“, рекао је Михољчић.

Пројектом опоравка од поплава обухваћена су домаћинства која су испуниле услове и критеријуме јавног позива кога је расписао УНДП 2017. године чиме су се нашли на коначној ранг листи за санацију постојећих или изградњу нових кућа а један број њих је на основу предвиђених критеријума стекао право и на пољопривредну механизацију.

Вриједност програма је 15 милиона евра, а финансира га Европска унија у сарадњи са Владом Републике Српске, Владом Федерације Босне и Херцеговине, УНДП БиХ и локалним властима чиме ће бити стамбено збринуто 2.895 особа и економски оснажено 555 најугроженијих породица у 44 општине и града у БиХ.

У санацију водопривредних објеката у Српцу Влада Републике Српске до сада је уложила 3.2 милиона KМ а у току је и ревитализација црпних пумпи у вриједности од 2.5 милиона KМ. У октобру прошле године почела је и реконструкција врбаско-савског насипа у Српцу у дужини од 9.2 километара за шта ће Влада РС издвојити додатних 3.1 милион KМ. Рок за завршетак радова је до краја ове године.

 

Comments are closed.