Напредује изградња претоварне станице у Повеличу, начелник Млађан Драгосављевић обишао градилиште
21. августа, 2020.
Нови случај вируса корона у Српцу, заражен старији мушкарац
22. августа, 2020.

У току санација врбаско-савског насипа, завршетак пројекта планиран до краја године

Радови на реконструкцији врбаско-савског насипа у дужини од око 9.2 километара требали би бити завршени до краја године чиме ће у значајној мјери бити побољшан систем одбране од поплава на подручју србачке општине.

Вриједност инвестиције износи око 3 милиона KМ по чему је ово један од најкапиталнијих пројеката који се у овом тренутку реализују у нашој општини.

Градилиште на локацији у Трњачанима данас су обишли начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Кресојевић који су изразили задовољство динамиком извођења радова.

“Ово је веома захтјеван али изузетно значајан пројекат за нашу општину која је често изложена високим водостајима ријека и поплавама. Након бројних пројеката санације примарне и секундарне каналске мреже, ово је још један начин да побољшамо систем одбране од поплава како се више никада не би поновиле катастрофе попут оне из 2014. године”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да је у склопу пројекта извршено надвишење одбрамбеног насипа у Пријебљезима за око 120 центиметара изградњом бетонског зида у дужини од 2.1 километар како би се спријечило изливање Врбаса и потапање градског подручја.

“Такође смо извршили и реконструкцију црпне станице у Повеличу а у наредном периоду очекујемо наставак санације и преостале двије црпне станице у Српцу и Бајинцима”, рекао је начелник Драгосављевић.

На санацији врбаско-савског насипа ангажована је грађевинска фирма “Kесо градња” из Зворника. Шеф грађевинског тима, Момчило Ристић, рекао је да насип прије почетка санације није био у добром стању, највише због великих одступања у висинској разлици што је представљало опасност по локално становништво.

“Радове на овој дионици ћемо окончати до краја септембра, а онда настављамо санацију у зони Бардаче и уколико временски услови дозволе, до краја године ћемо завршити реализацију пројекта”, истакао је Ристић.

Санација врбаско-савског насипа почела је у октобру 2018. године, када су ову инвестицију озваничили тадашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић и начелник општине Млађан Драгосављевић а пројектом је обухваћено 5.2 километара савског и четири километра врбаског насипа.

 

 

Comments are closed.