Реконструкција средњошколског центра у Српцу ушла у завршну фазу
25. октобра, 2021.
Помоћ демобилисаном борцу Драгану Думонићу из Бајинаца у прекривању куће
25. октобра, 2021.

У току изградња новог дјечијег вртића у Српцу

На локалитету иза зграде Основног суда у Српцу започела је изградња новог дјечијег вртића који ће се простирати на површини од 1687 квадратних метара и моћи ће примити око 200 дјеце.

Градилиште су данас обишли начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Владимир Гужвић и предсједник Скупштине општине Милош Будић који су се увјерили да радови теку планираном динамиком.

У току је прва фаза изградње овог објекта за шта ће бити издвојено око 850 хиљада KМ а средства је обезбиједила Влада Републике Српске из донаторских средстава Владе Републике Србије. Укупна вриједност свих радова у коначници ће износити око 1.450.000 KМ.

На градилишту је ангажован конзорциј извођача “Гратод” д.о.о. и “Елморад” из Бањалуке.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће у новом објекту малишани добити много боље услове за образовање и игру.

“Веома се радујемо што је почела реализација једног од најважнијих пројеката из нашег плана капиталних инвестиција. Вртић ће добити нове играонице, зелене површине, кухињу и друге садржаје а биће такође изграђен паркинг и нови приступни пут. Све ће бити урађено по највишим стандардима”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да ће вртић, уколико временски услови дозволе, бити покривен до прољећа идуће године.

“Ово је веома захтјеван пројекат за кога су потребна значајна средства и паралелно са првом фазом изградње ангажовани смо на обезбјеђењу потребних средстава како би се и друга фаза завршила у предвиђеном року и малишанима омогућили што прије добили нове просторије за боравак, игру и едукацију”, рекао је начелник Драгосављевић.

Први вртић у Српцу основан је 1972. године, а након катастрофалних поплава које су уништиле овај објекат, пресељен је 1986. године у круг текстилне фабрике “Итрис”. Од тада до данас кроз ову установу је прошло више хиљада малишана.

Потреба за изградњом новог вртића је посљедњих година била све израженија јер су досадашње просторије биле премалене за квалитетан рад са дјецом, нарочито у поређењу са вртићима у околним општинама, а било је и све теже одржавати застарјели објекат који је првобитно био намијењен за смјештај дјеце радника некадашњег “Итриса”.

“Ово је још један од начина да утичемо на побољшање стања наталитета у Српцу који је евидентно у паду, али вјерујем да ће низ мјера које смо увели у задње двије до три године на стимулисању родитељства побољшању укупну демографску слику”, истакао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.