Прикупљен новац за лијечење Миње Матић из Kрагујевца
9. децембра, 2020.
Завршена акција “Кућа од срца”, вишечлана породица Шпирић из Мартинца уселила у нови дом
10. децембра, 2020.

У Народној библиотеци у Српцу се формира Центар за изучавање руског језика

Народна библиотека Србац планира у идућој години оформити Центар за изучавање руског језика у Српцу, као једини центар овакве врсте у региону, на којем ће грађани Српца и околних општина имати прилику да уче руски језик од стручних предавача из Руске Федерације и Републике Српске.

Ово је изјавио директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, који је 19. новембра потписао уговор о формирању Центра са ректором Државног техничког универзитета у Тамбову, Михаилом Николајевичем Kрасњанским.

Министарство образовања Руске Федерације већ је дало зелено свјетло за овај пројекат а очекује се да ће сагласност стићи и од Министарства просвјете Републике Српске са којим су већ обављени контакти.

“Било је више опција о мјесту формирања Центра, али је избор на крају ипак пао на Србац јер смо исказали пуну спремност да подржимо ову иницијативу и обезбиједимо материјално-техничке претпоставке. Очекујемо да у скорије вријеме добијемо програм по којем ће се радити, а за сада је познато да ће настава бити организована у библиотеци, али и онлајн методом”, рекао је Савановић.

Он додаје да ће руски универзитет обезбиједити предаваче за онлајн наставу, а Народна библиотека имаће обавезу да ангажује домаће предаваче. Спремност да се укључе у овај пројекат показало је и неколико студената руског језика који потичу из Српца.

“Центар ће бити отворен за све старосне категорије и за сада је у плану да школа руског језика буде бесплатна. Фокус ће нарочито бити на онима који већ изучавају руски језик, било на матичним факултетима или другим мјестима, тако да ће им ово бити добра прилика да надограде знање. Након завршетка курса, полазници ће добити сертификате”, истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, у региону не постоји сличан Центар који ће функционисати на овим принципима, што већ сада гарантује велики интерес учесника.

“Надамо се да ћемо наш рад у догледно вријеме проширити на цијелу Републику Српску”, рекао је Савановић.

Србачка библиотека недавно је успоставила сарадњу са привредницима из московске области Домодедово, који су овој установи послали већи број књига, а један дио је испоручен манастиру Осовица код Српца и Народној библиотеци у Станарима.

“У најави је нова пошиљка која је требала стићи још љетос, али је пандемија вируса корона пореметила планове. Уз помоћ Амбасаде Руске Федерације у БиХ, која је изразила жељу да помогне, очекујемо да ће књиге стићи најдаље до марта”, рекао је Савановић.

Савановић каже да је у наредном периоду у плану и братимљење једне од руских општина са Српцем, а уколико се стабилизује епидемиолошка ситуација, најављена је и могућност одласка једног од културно-умјетничких друштава из Српца на манифестацију посвећену српској култури у Русији.

Народна библиотека из Српца организовала је ове године литерарни и ликовни конкурс и изложбу фотографија на тему „75 година од побједе над фашизмом“ а добитници награда проглашени су на манифестацији Дани Русије у Српцу која је организована у октобру. Том приликом је најављено да ће идуће године конкурс бити међународног карактера и обухватиће десетак европских земаља.

Comments are closed.