Тринаести слет планинара на Мотајици у недјељу 11. јула
30. јуна, 2021.
Служена прва литургија у закровљеном храму у Лилићу
30. јуна, 2021.

У Српцу реализована кампања „Стоп просјачењу“

Припадници Полицијске станице Србац данас су у центру града пролазницима дијелили промотивни материјал у склопу превентивне кампање „Стоп просјачењу“ како би указали на овај проблем у друштву.

Kампању проводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске како би ојачало свијест грађана о значају заштите дјечијих права и опасностима које по дјецу доноси просјачење.

Kомандир Полицијске станице Србац, Синиша Шњегота, рекао је да МУП РС активно и у континуитету учествује у превентивним програмима овакве врсте,

„Кампања има за циљ да укаже грађанима о ризицима и посљедицама просјачења дјеце, с обзиром да је ово један од најтежих и најприсутнијих облика економске експлоатације. Kада је ријеч о казнама у вези просјачења, Законом о јавном реду и миру прописана је новчана казна у износу од 200 до 800 KМ за лица која просјаче или наводе на просјачења, док је за навођење на просјачење малољетника, душевно обољелог лица или лица заосталог у развоју, прописана новчана казна од 400 до 1200 KМ или казна затвора до 40 дана“, рекао је Шњегота.

Он је позвао све грађане да позову бесплатан број телефона 122 уколико уоче лица која просјаче, јер на тај начин активно допринијети превенцији просјачења и откривању евентуалних кривичних дјела.

Превентивна кампања „Стоп просјачењу“ проводи се у периоду од 28.6 до 2.7. ове године.

 

Comments are closed.