Још два случаја вируса корона у Српцу, заражен старији мушкарац и млађа жена
3. септембра, 2020.
Пет нових случајева вируса корона у Српцу, заражене четири жене и један мушкарац
5. септембра, 2020.

У Српцу порастао број запослених у привреди у задње четири године

Општинска управа Србац у протекле четири године уложила је значајне напоре на стварању повољног амбијента за оснивање нових и побољшање услова рада постојећих предузећа, што се одразило и на отварање нових радних мјеста.

Ово је један од закључака из информације о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац за 2019. годину коју су усвојили одборници Скупштине општине на августовском засједању.

Да су постигнути значајни резултати свједочи пораст броја запослених којих је закључно са 31.3.2020. године било 2828 или око 400 више у задње три године. Број запослених је још у прошлој години престигао стање из 2010. године када је било запослено око 2740 лица, а ове године је тај број значајније надмашен.

Истовремено је смањен број незапослених којих је 30.6.2020.године према подацима Завода за запошљавање РС евидентирано 1302 док су, поређења ради, 2015. године била 1962 незапослена лица. Иако се овај број не приписује искључиво запошљавању, оваквом резултату су допринијели привредни субјекти на подручју наше општине који су отворили нове и значајно повећали постојеће производне капацитете и број запослених радника и најзаслужнији су за ове позитивне трендове.

Kако би стимулисала запошљавање и самозапошљавање, Општинска управа Србац из године у годину издваја подстицајна средства која су од 2017. до 2019. године пласирана у износу од 71.500 KМ из општинског буџета за запошљавање 47 радника који су пронашли посао у 18 пословних субјеката.

По том питању су уложена још већа средства преко републичких јавних позива који су реализовани у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске и њиховом филијалом у Српцу па је тако само у прошлој години за запошљавање и самозапошљавање 154 лица издвојено 542 хиљаде KМ.

У прилог побољшању пословне климе говори и податак да је у прошлој години просјечна нето плата у Републици Српској износила 906 KМ и у порасту је у односу на 2018. годину када је износила 857 KМ, што је за око 5.3 одсто.

Видљиво је и да је у односу на претходних пар година нешто већи и број предузетника на подручју србачке општине којих је у прошлој години било 228 у односу на 2017. када је дјеловало 224 а 2018. године 222 предузетника.

Захваљујући програму подршке развоја малих и средњих предузећа, који се реализује у сарадњи са органима државне управе, омогућени су поједностављени и убрзани административни захтјеви у циљу развоја предузетништва.

Такође се већ годинама излази сусрет садашњим и потенцијалним предузетницима, па су тако ослобођени од плаћања од таксе за оснивање радње чланови уже породице погинулог борца у износу од 75 одсто, затим инвалиди од прве до четврте категорије у износу од 60 одсто и инвалиди од шесте до десете категорије у износу од 30 одсто, а потпуно су ослобођена лица која се воде на евиденцији незапослених Завода за запошљавање Србац, а која питање свог запосшљавања рјешавају помоћу другог пројекта подршке запошљавању.

Важно је напоменути да је забиљежен и благи пораст броја пословних субјеката по појединим дјелатностима којих је у прошлој години било 159 за разлику од 2018. године када је било за четири мање. Међу њима предњачи прерађивачка индустрија са 44 пословна субјекта, трговина на велико и мало и поправка моторних возила и мотоцикала са 36 и пољопривреда, шумарство и рибарство са 18 пословних субјеката. Ови субјекти имају и највеће учешће у приходима од пословне дјелатности за прошлу годину.

У односу на претходне године повећан је и број пласираних средстава на подручје наше општине од стране Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Тако је прије три године пласирано 124 хиљаде KМ а у прошлој години чак 4.93 милиона KМ, што је највећим дијелом утрошено за развој пољопривреде.

Сарадња са Инвестиционо-развојном банком настављена је и у овој години по разним видовима, а један од њих је и наставак развоја пластеничке производње кроз пројекат додјеле пластеника са расадним материјалом, за шта ће ускоро бити расписан јавни позив.

У развој пољопривреде на подручју општине Србац пласирана су значајна средства по основу републичких подстицаја, која су у узлазној путањи у задње три године, па је тако 2017. године тај износ био 1.23 милиона KМ, 2018. године 1.41 милиона KМ а 2019. године чак 1.68 милиона KМ.

Подаци који се налазе у овом извјештају прикупљени су путем предузећа “Bisnode” БиХ које се бави пружањем и анализом привредних података, Привредне коморе Бања Лука и Завода за запошљавање РС филијала Србац и ради се о водећем европском понуђачу пословних информација.

У складу са наведеним позитивним трендовима, Општина Србац ће и у наредном периоду наставити да ради на стварању повољног окружења у којем ће предузетници и мала и средња предузећа имати могућност да просперирају. Привредници су кључни покретач економског развоја, тако да ће стимулисање овог сектора допринијети расту друштвеног производа, отварању нових радних мјеста и смањењу незапослености те већој конкурентности домаће економије.

Comments are closed.