Прослављена крсна слава храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима
4. августа, 2021.
Одгађају се радови на реконструкцији далековода Србац-Ситнеши-Лепеница
5. августа, 2021.

У Српцу пораст заражених вирусом корона, позив на поштовање мјера

Након вишеседмичног периода када није било нових случајева вируса корона у Српцу, протеклих дана поново је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, због чега се грађани позивају на опрез.

Према информацијама из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља и Одјељења за инспекцијске послове, закључно са данашњим даном у Српцу је тренутно 17 лица позитивно на вирус корона а 52 особе се налазе у кућној изолацији. У готово свим случајевима, присуство вируса установљено је путем брзих тестова а углавном се ради о лицима са блажим симптомима која се налазе на кућном лијечењу.

Прије двије седмице је евидентиран први случај вируса корона у Српцу након што готово мјесец дана није било новозаражених. Од тада до данас, број се постепено повећавао, а нарочито у посљедња два дана, када је порастао са шест на 17 активних случајева. То потврђује да пандемија вируса корона још увијек није прошла и да је неопходно да се стриктно поштују прописане мјере од стране надлежних институција.

Општински штаб за ванредне ситуације позива грађане да обавезно носе заштитне маске у затвореном простору и да се адекватно заштите и на отвореном, приликом кретања у већим групама. Потребно је и поштовати прописану дистанцу, редовно одржавати личну хигијену а нарочито прање и дезинфекцију руку током кретања на јавним мјестима.

Такође се апелује грађанима да приступе процесу вакцинације јер је то најбољи вид заштите а потребне информације о могућностима и терминима вакцинисања могу се добити у хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Србац.

У Републици Српској такође је у порасту број заражених вирусом корона. У посљедња 24 часа нови вирус потврђен је код 17 особа а извршено је тестирање 214 лабораторијских узорака.

Институту за јавно здравство Републике Српске у посљедња 24 часа није пријављен ниједан смртни случај.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 42 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 19, а у осталим болницама 23. На респиратору су 2 особе (1 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 1 у осталим болницама).

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 156 особа, а надзор је завршен код 193.699 особа.

Comments are closed.