Чувају сјећање на 13 србачких цивила страдалих у славонској шуми Радиња
28. августа, 2020.
Један нови случај вируса корона у Српцу, заражен старији мушкарац
31. августа, 2020.

У Српцу озваничена сарадња на пројекту подршке породицама са троје и више дјеце

Општина Србац ушла је у пројекат „Поносна картица 2020 – цијена минус за три плус“ којим је омогућено да вишечлане породице са троје и више дјеце добију могућност да купују различите производе уз попуст код одређених привредних субјеката.

Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта данас су у згради Општинске управе потписали начелник општине Млађан Драгосављевић и директор Управног одбора Фондације „За живот“, Драган Дакић.

Пројектом ће бити омогућено да породице са троје и више дјеце, без обзира на социјални статус, купују робу и услуге на попуст кога самостално одреди пословни субјект са којим ће Фондација закључити уговор.

„Процјењујемо да у Српцу има 800 породица које спадају у ову категорију и ако се узму у обзир досадашња искуства из Бањалуке и других градова и општина гдје је мјесечна уштеда по овом основу око 200 KМ, то на годишњем нивоу износи око два милиона KМ, што је значајна подршка пронаталитетним мјерама у Српцу“, рекао је Дакић.

Kуповина се обавља уз помоћ намјенске картице која гласи на мајку или стараоца, односно издржаваоца дјеце и која ће важити годину дана, након чега се врши провјера да ли се и даље испуњавају услови, а потом продужава период кориштења.

Дакић напомиње да барем једно дијете у породици мора бити малољетно и додаје да ће картица важити и у години у којој дијете наврши осамнаесту годину живота будући да још увијек похађа средњу школу. Такође је планирано да се омогући што дуже кориштење картице породицама у којима живе дјеца са инвалидитетом.

Пројекат је настао у Србији од стране Покрета за дјецу „Три плус“ из Чачка а намјенску употребу картица гарантује Фондација „За живот“ која овај пројекат реализује као ексклузивни носилац франшизе за територију БиХ.

„Од наредне године сви корисници картице у Републици Српској моћи ће остварити попуст код привредних субјеката у Србији са којима је потписан уговор а којих је у овом тренутку преко 2500. Тренутно се картица може искористити у било ком граду и општини у Српској гдје имамо партнере у пројекту“, рекао је Дакић.

Он истиче да је израђена и апликација која корисницима даје информације код којих пословних субјеката могу остварити попусте, њихову локацију, контакт и слично, а у ту сврху је оформљена и вибер група.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је задовољство што се и Србац прикључио групи општина и градова који на овај начин стимулишу вишечлане породице.

„Уговором је предвиђено да издвојимо одређену новчану донацију за рад на пројекту, обезбиједимо техничку подршку у штампању картица и анимирамо што већи број привредника који ће узети учешће. Одзив привредника у Бањалуци и другим локалним заједницама је изнад очекивања и надамо се да ће се прикључити и наши привредници“, рекао је Драгосављевић.

Висина попуста, начин кориштења картице, као и међусобна права и обавезе биће регулисани уговором између послодавца и Фондације.

Важно је нагласити да попуст функционише тако што пословни субјекат сам одреди којег дијела марже се одриче у корист подршке вишечланим породицама, односно у функцији је опште подршке вишечланим породицама. Истовремено, одрицање од дијела марже њима аутоматски повећава обрт и тржиште.

Заинтересовани послодавци могу се обратити предсједнику Управног одбора Фондације Драгану Дакићу посредством имејл адресе dragan.dakic@zazivot.com. Мејл треба да садржи податке о називу компаније/институције, податке о адреси и о лицу овлаштеном да преговара/заступа у вези овог позива.

Копију мејла потребно је упутити и на мејл адресу Општинске управе: opstinasrbac@teol.net

Након потписивања уговора са послодавцима услиједиће регистрација корисника, а о начинима пријаве грађани ће на вријеме бити информисани путем средстава јавног информисања.

 

Comments are closed.