Одигране полуфиналне утакмице Купа Општинског фудбалског савеза
27. маја, 2021.
Представа “Љубавни оглас” одиграна у Српцу
29. маја, 2021.

У Српцу одржани бесплатни мамографски прегледи за 58 жена

У организацији Удружења жена обољелих од карцинома дојке ”Искра”из Бањалуке, под покровитељством Удружења “Think pink – заједно смо једно” из Сарајева, на платоу испред Дома здравља Србац данас су организовани бесплатни мамографски прегледи дојке за жене са подручја општине Србац.

Мамографски преглед дојке је обавило 58 жена а интересовање је било и веће, изјавила је предсједница Удружења ”Искра” Сузана Kекић. Она је додала да су у претходна два дана боравили у Омарској и Градишци и да увијек бирају мјеста гдје женама није приступачан мамограф.

“Самопреглед дојке тек је први корак у бризи за здравље. Најбоље је да се са самопрегледом започне већ од 20. године живота и да се бар једном у годину дана жена јави на стручни преглед код специјалисте за болести дојке који ће клинички преглед обавезно надопунити ултразвуком или мамографијом”, рекла је Kекић.

Додаје да ће резултати за жене из Српца бити готови за око 15 дана.

Kекић је истакла да је примјетно да је повећан број обољелих од карцинома, а тек кад се заустави епидемија вируса корона, знаће се право стање.

“Ми организујемо и предавања по средњим школама, али већ двије године, због епидемиолошке ситуације, не можемо ући у школе како би дјевојке едуковали да врше самопреглед да би се што раније кренуло и да се болест открије на вријеме јер је онда излијечива”, рекла је Kекић.

Заинтересоване жене више информација могу добити путем телефона Удружења ”Искра” 051 215 120 или се јавити поруком из свих градова на њиховој фејсбук страници.

 

Comments are closed.