Одржана сједница општинског штаба: Kазне за неодговорне појединце
27. јула, 2020.
Завршена реконструкција трибинe стадиона за мале спортове у Српцу
28. јула, 2020.

У Српцу обиљежен Дан устанка народа у БиХ

Заједничка делегација Општине и СУБНОР-а данас је обиљежила 27. јул – Дан устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату као подсјећање на дан када су пролетерске јединице ослободиле Оштрељ, Грахово и Дрвар који је послије рата проглашен херојским градом.

Цвијеће је положено на гробна мјеста носилаца Партизанске споменице 1941. Предрага-Пенде Видовића, Васе Сукњаја и Милана Пивашевића, као и на спомен обиљежја погинулим борцима у оба претходна рата у Повеличу, Пријебљезима и Ножичком на којима су уклесана 132 имена страдалих мјештана ових села.

„Општина Србац у то вријеме потпала је под усташку власт НДХ која је одмах кренула у прогон српског живља, православних свештеника и ћирилице. Да би се заплашио народ похватано је најприје 200 грађана и одведено у заробљеништво, затим је ухваћено 13 виђенијих грађана из више насеља и одведено преко Саве у славонску шуму Радња, гдје су звјерски побијени на православни празник Велика Госпојина, а шест мјештана из Kукуља заробљено је и одведено у Бањалуку гдје су стријељани на основу рјешења преког усташког суда иако нису били криви за било шта,“ рекао је предсједник СУБНОР-а Србац Богдан Давидовић.

Он додаје да је Србац имао само једног народног хероја, али је шест народних хероја из других мјеста погинуло у борбама на Мотајици и око ње.

 

Comments are closed.