Побједнику градског турнира у малом фудбалу 3000 KМ
5. јула, 2021.
Помоћ демобилисаном борцу из Старог Мартинца за адаптацију куће
5. јула, 2021.

У Српцу обиљежен Дан борца

Удружење СУБНОР Србац, уз подршку Општине Србац, Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова и Мјесне заједнице Разбој Љевчански, организовао је обиљежавање 4. јула – Дана борца.

Овај датум је посвећен доношењу одлуке ЦK СKЈ из 1941. године о дизању оружаног устанка народа и народности бивше Југославије, у циљу ослобађања земље од окупаторских фашистичких сила.

Цвијеће је на спомен обиљежја положила заједничка делегација СУБНОР-а, Општине Србац, Борачке организације, породица погинулих бораца и Мјесне заједнице Разбој Љевчански.

Обиљежавање је почело код централног спомен обиљежја а затим су посјећени и други споменици у Дугом Пољу, Доњим и Горњим Kладарима, Разбоју као и локација Стегића ада.

„Непосредно након доношења ове Одлуке почело је дизање устака широм бивше државе, а прво је подигнут у Србији. Након четири године тешких борби и неколико офанзива, 9. маја 1945. године дошло је до капитулације Њемачке и до слободе поробљених народа која је скупо плаћена. Број жртава у свим републикама је процјењен на 1.7 милиона од чега је непосредно у борби погинуло 305.000 бораца НОР-а”, рекао је предсједник СУБНОР-а Србац Богдан Давидовић.

Он је истакао да је општина Србац такође дала велики број жртава.

„Погинуло је 468 бораца, страдало је 506 жена и дјеце као цивилне жртве рата, што је око пет одсто укупног броја тадашњег живља у нашој општини. Преживјели грађани наше општине, у знак захвалности за страдале суграђане, подигли су од 1952. до 1988. вгодине 25 спомен обиљежја која се најмање једном годишње обилазе од стране делегација општине и борачких категорија”, додао је Давидовић.

 

Comments are closed.