Још двије особе заражене корона вирусом, укупно 11 случајева у Српцу
8. маја, 2020.
Радно вријеме трговинских, угоститељских и других објеката до 21 час
11. маја, 2020.

У Српцу обиљежен 9. мај Дан побједе над фашизмом

У организацији удружења СУБНОР из Српца, а уз подршку Општине Србац и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, данас је у Српцу обиљежен 9.мај – Дан побједе над фашизмом.

Учешће у обиљежавању узеле су делегације СУБНОР-а, Општине Србац, Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и представници Уједињене Српске и Актива младих социјалдемократа Србац.

Делегације су прво положиле цвијеће на Партизанском гробљу у знак сјећања на 56 погинулих бораца разних ратних јединица НОР-а који су страдали током рата на подручју наше општине и 27 погинулих бораца Пољског батаљона.

„За СУБНОР Србац и све патриотске снаге Европе и читавог свијета ово је најсвјетлији датум у историји човјечанства јер је тог датума 1945. године сломљена кичма фашизму у нацизму као највећем злу које се појавило у историји људске цивилизације“, рекао је предсједник СУБНОР-а Србац, Богдан Давидовић.

Он је истакао да је у Народноослободилачком рату учествовало 1315 бораца са подручја општине Србац, од чега је погинуло 468 или 35 одсто.

„Евидентирано је 506 жртава фашистичког терора или укупно 974 страдалих становника наше општине, што чини око пет одсто тадашњег становништва“, рекао је Давидовић.

Замјеник начелника општине Драган Микић рекао је да је 9. мај подједнако значајан и обиљежава се како у општини Србац тако и у Републици Српској и цијелом свијету јер је побијеђен фашизам.

„Генерације које долазе не смију дозволити да се овако нешто слично понови и из године у годину треба да обиљежавамо величанствену побједу над фашизмом. У том погледу је веома значајно да се окупљају млади како би очували тековине антифашистичке борбе. Наша обавеза је да се присјећамо жртава и чувамо традицију на овај датум а Општинска управа ће у томе пружити пуну подршку“, рекао је Микић.

Након посјете Партизанском гробљу, цвијеће је положено и на централно спомен обиљежје погинулим борцима оба претходна рата. На крају су присутни положили по једну ружу на бисте народних хероја Данка Митрова, Здравка Челара и Саве Вујановића Жуће које се налазе у кругу основне школе у Српцу.

 

Comments are closed.