АНИ „Лијевче“ и ФУГ „Мотајички вук“ уљепшали Божић гледаоцима широм Републике Српске
8. јануара, 2019.
Српчанин Јован Радомир промовише српска јела на међународном такмичењу у Kини
10. јануара, 2019.

У Српцу обиљежен 27. рођендан Републике Српске, спортска дворана добила назив „9. јануар“

Прослави Дана Републике Српске која је организована у многим градовима данас се прикључила и општина Србац која је на овај начин обиљежила један од најважнијих датума у новијој српској историји, у знак сјећања на 9. јануар 1992. године када је Скупштина српског народа у БиХ прогласила Републику српског народа БиХ и тако ударила темељ стварању Републике Српске.

Грађани су се окупили у 9.30 часова код централног спомен обиљежја гдје је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа у част бораца који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Почаст јунацима који су стварали Републику Српску дале су породице погинулих бораца, представници Општине Србац, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Полицијске станице Србац, Актива младих СНСД Србац, СДС Србац, а међу присутнима су били и одборници Скупштине општине Србац, директори јавних предузећа и установа и други грађани.

Присутнима се обратио предсједник Скупштине општине Мирко Стојић који је честитао Дан Републике грађанима општине Србац и Републике Српске.

“Данашњи датум је од изузетног значаја за нашу историју јер је прије 27 година Скупштина српског народа одлучила да само једна оваква република може бити гарант опстанка српског народа на овим просторима. Борци којима данас одајемо почаст најзаслужнији су за њено стварање. Они су своју крв уградили у њене темеље како би била још чвршћа, опстала дуги низ година и једног дана постала држава”, рекао је Стојић.

Церемонија је настављена испред спортске дворане у Српцу која од данас и званично носи назив “9. јануар” чиме је уједно обиљежена десетогодишњица њеног постојања и рада.

Пригодним ријечима бројним грађанима се испред дворане обратио начелник општине Млађан Драгосављевић који је изразио жељу да Република Српска заувијек остане поносна и вјечна и да буде економски и политички што просперитетнија и стабилнија.

“Данас смо нарочито поносни јер смо дворани дали назив “9. јануар” што итекако има смисла, будући да овај објекат највише користе млади који су будућност нашег друштва. На овај начин додатно их мотивишемо да развијају свој спортски дух и чувају и воле своју Републику Српску. Са истим намјерама ресорно министарство је изградило дворану из средстава развојног програма и срећни смо што овај спортски објекат слави успјешан јубилеј дестогодишњице свог постојања и рада”, рекао је начелник Драгосављевић.

Међу присутнима који су присуствовали овом догађају био је и прослављени србачки спортиста, Бранко Граховац, чији је отац, мајор Драган Граховац, такође био један од оних који су дали своје животе за стварање Републике Српске. Он је рекао да је поносан што је рођен на овим просторима и што је и поред чињенице да је већи дио свог живота провео играјући фудбал у иностранству, одлучио да се врати и настави живот у родном граду.

“Велики сам локалпатриота и не знам да ли постоји срећнији човјек од мене што дворана носи назив “9. јануар”. Она је од суштинског значаја за развој дјеце и омладине јер се овдје одвија сав спорт који дјелује на подручју наше општине. Зато сматрам да је ово одличан потез локалне власти”, рекао је Граховац.

Дружење је настављено у дворани гдје је приређен коктел, након чега је организован одлазак у Бањалуку на свечани дефиле поводом Дана Републике. Општина Србац је за све заинтересоване грађане обезбиједила бесплатан превоз.

Дан Републике Српске славио се и у другим крајевима општине. Грађани су истакли заставе на својим домаћинствима, пословним објектима и аутомобилима, а у бројним мјесним заједницама окупљали су се млади који су поносно носили заставе и тако дали свој допринос обиљежавању данашњег јубилеја.

 

Comments are closed.