Набављене крмаче прасилице за двоје слијепих и слабовидих из Српца
14. марта, 2020.
Набавка огревног дрвета на одгођено плаћање за србачке пензионере
14. марта, 2020.

У Српцу извршена дезинфекција јавних објеката и површина

У циљу превенције ширења корона вируса данас је у организацији Општинске управе Србац извршена дезинфекција свих јавних објеката и јавних површина.

На овим пословима била је ангажована стручна екипа Дома здравља Србац која је завршила дезинфекцију свих јавних институција, док ће током данашњег и сутрашњег дана дезинфекцију јавних површина вршити припадници Територијалне ватрогасне јединице Србац. 

Дезинфекцијом су обухваћени зграда Општинске управе, објекти јавних предузећа и установа, школе, дјечији вртић, шеталишта, градске улице и слично.

У складу са Наредбом Владе Републике Српске до 30. марта су затворене све основне и средње школе у Српцу а забрањена су и сва јавна окупљања.

Општинска управа Србац је јуче издала Наредбу којом се до даљњег, сваким радним даном и у дане викенда, забрањује рад угоститељским објектима врсте ноћни клуб, свадбеним салонима, фитнес-центрима, дјечијим играоницама и градској пијаци.

Ограничава се рад од 7 до 18 часова трговинским објектима свих врста, укључујући драгстор и субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје производа) и угоститељским објектима свих врста (изузев угоститељских објеката у оквиру вршења ђелатности смјештај гостију).

Недјељом се до 12 часова ограничава рад трговинским објектима свих врста, укључујући драгстор и субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје производа).

У Републици Српској до сада је регистровано 15 случајева заразе вирусом корона а у Федерацији БиХ три случаја. Тренутно је 246 особа под надзором а 161 особа напустила је здравствени надзор.

На подручју србачке општине хигијенско-епидемиолошка ситуација је и даље под контролом и предузете су све потребне превентивне мјере у циљу спречавања појаве вируса или минимализирања броја случајева уколико до тога дође. У самоизолацији су тренутно два лица са подручја србачке општине која су била у контакту са једним од заражених лица али за сада немају симптома обољења.

Kада је ријеч о земљама бивше Југославије, у Словенији је тренутно регистрован 181 случај, у Србији 41, Хрватској 37, Сјеверној Македонији 13, док је Црна Гора још увијек једина земља у Европи у којој није регистрован вирус корона.

У цијелом свијету је до сада обољело 150.060 лица од чега је умрло 5617 или седам одсто а опоравило се 73731 лице или 93 одсто. Још увијек је инфицирано 70712 људи од чега је 65004 у добром здравственом стању а 5708 људи у озбиљном или критичном стању.

По броју обољелих предњачи Kина са 80.824 заражених, Италија са 17660, Иран са 12729, Сјеверна Kореја 8086 и Шпанија 6023.

 

Comments are closed.