Десет нових случајева вируса корона у Српцу
15. октобра, 2021.
Распоред вакцинације од 18. до 22. октобра и информације о бустер дози вакцине
15. октобра, 2021.

У србачкој општини ускоро топографски знакови на језицима националних мањина

У склопу пројекта “Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини данас је у ​згради Општинске управе у Српцу одржан састанак на тему постављања топографских знакова на језицима националних мањина.

Састанку су присуствовали представници Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и делегација коју су предводили водитељица пројекта Маја Лукић-Schade и пројектна асистентица Бети Чолак.

Разговарано је о националним мањинама на подручју општине Србац које тренутно живе или су насељавале ово подручје у ранијем периоду.

Начелник општине Млађан Драгосављевић захвалио се представницима пројекта што ће и општина Србац бити укључена како би се допринијело већој препознатљивости националних мањина и њиховом учешћу у друштвеној заједници.

Предложено је да се у наредном периоду одреде локалитети у виду насеља, улица, културних, вјерских објеката и гробаља националних мањина у Српцу који ће бити обухваћени пројектом, како би се приступило изради двојезичних знакова, обиљежја и путоказа националних мањина, те сагледали трошкови израде истих који ће бити финансирани кроз пројекат.

Закључено је да у Српцу живи неколико породица чешке националне мањине у Новој Веси, са црквом, гробљем и друштвеним домом, и украјинске националне мањине које посјећују цркве и гробља у Горњим и Доњим Срђевићима, Селишту и Расавцу. Ту су и бројне породице Kаравлаха у Српцу, а иако више не живе у нашој општини, остала су два пољска гробља и други објекти некадашње пољске националне мањине на којима већ постоје одређена обиљежја.

Пројекат “Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини” се реализује у склопу заједничког програмског оквира Европске уније кога имплементира Вијеће Европе.

Циљ је јачање капацитета националних и локалних актера како би боље рјешавали питања везана за борбу против дискриминације, говора мржње и заштите права националних мањина, у складу са стандардима и препорукама које је поставило Вијеће Европе из Оквирне конвенције за заштиту националних мањина и Европске повеље о регионалним језицима и језицима националних мањина.

Више информација може се пронаћи и на интернет страници програма “Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022”. Ради се о заједничкој иницијативи Европске уније и Вијећа Европе која омогућава својим корисницима испуњавање реформских агенди на пољу људских права, владавине права, демократије у складу са Европским стандардима.

Данашњем састанку су присуствовали и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић, а испред делегације пројекта: Фрањо Ровер, предсједник Савеза националних мањина РС, Маја Kременовић из Савјета националних мањна (Лакташи и Србац) и Дарко Вученовић из Министарства управе и локалне самоуправе РС.

 

Comments are closed.