Уручени кључеви нове куће за шесточлану породицу Врејић из Срђевића
8. новембра, 2020.
Петнаест нових случајева вируса корона у Српцу
9. новембра, 2020.

Правило кућне изолације – остати код куће и избјегавати блиски контакт

Основно правило кућне изолације особе заражене вирусом корона јесте останак у кући и избјегавање блиског контакта са другим људима, саопштио је Институт за јавно здравство Републике Српске.

Из Института су појаснили да блиски контакт представља сваки директни контакт са зараженом особом или излучевинама заражене особе, боравак на удаљености мањој од два метра дуже од 15 минута, те дијељење истог домаћинства.

У кућној излоацији потребно је да се поштују и одређене препоруке, а то су боравак у кући, у просторији која се може редовно провјетравати.

“Не напуштајте кућу, не одлазите на посао, школу, вјерска или друга окупљања, не позивајте никога у кућу и не примајте посјете, те избјегавајте контакт с укућанима колико год је то могуће, што подразумијева боравак у посебној просторији, а уколико је могуће треба користити и одвојен тоалет”, наглашавају из Института за јавно здравство.

Такође, неопходно је чешће прање руку сапуном и водом, те коришћење папирних убруса или посебног пешкира.

“Користите одвојено посуђе, прибор за јело, постељину. Храну и остале потрепштине треба да доставља породица, пријатељи или достављач, али при том је потребно одржавати потребну удаљеност од њих /барем два метра/, ставити маску или прекрити уста и нос марамицом приликом преузимања”, истакли су из Института.

Док кашље и кише, особа мора да уста прекрије марамицом, коју ће након употребе бацити у канту за смеће са поклопцем, а руке добро опрати и дезинфиковати средством на бази алкохола.

Такође, неопходна је и свакодневна дезинфекција просторије у којој борави, а остали укућани, такође, треба да проводе појачане мјере личне хигијене, да ограниче своје кретање и социјалне контакте, али тако да не наруше своје радне и друге неодложне обавезе.

Особа у кућној изолацији мора да прати симптоме и уколико се појаве повишена температура /мјерити температуру барем два пута дневно/, кашаљ или кратак дах, треба да одмах телефоном контактира надлежни Дом здравља.

Comments are closed.