Србачка Моторијада окупила бајкере из 45 клубова
5. августа, 2019.
Шпирићи из Старог Мартинца који су поплављени седам пута добијају нову кућу
6. августа, 2019.

У Ситнешима одржан сабор завичајних игара “Огњена кола”

Фолклорно удружење грађана ,,Мотајички вук“ Ситнеши у суботу је било организатор Илинданског парохијско-лепеничког сабора завичајних игара ,,Огњена кола“ који је одржан у друштвеном дому у Ситнешима, у склопу обиљежавања крсне славе удружења и лепеничког храма.

У културно-умјетничком дијелу манифестације, поред домаћина, наступили су ГKУД “Пронија“ Прњавор и KУД ,,Шареница“ Приједор.

Дан раније, на Илиндан, уприличен је ручак и ломљење славског колача, чему је приствовало око четрдесетак званица, међу којима је био и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Манифестација је почела чобанским играма на игралишту у Ситнешима, у којима су учествовали мјештани разних узраста. Прије концерта, испред ситнешког дома је била постављена трпеза са јелима традиционалне кухиње, а сву храну су припремиле мајке чланова Мотајичког вука, од којих су неке и саме дио овог друштва.

Kонцерт су отворили кумови друштва Драгица и Вид Бабић, који су захвалили свим посјетиоцима на одзиву и гостима на учешћу, додавши да се надају да ће се ова традиција преносити и на све наредне генерације.

Прије изласка фолклораша на сцену, минутом ћутања је одата пошта трагично преминулој Илијани Попадић, која је била један од главних ослонаца ђеловања и дугогодишњи члан Мотајичког вука.

Kонцерт су отворили најмлађи чланови Мотајичког вука, а затим су се публици представили гости.

По ријечима умјетничког руководиоца Милане Лукић, KУД ,,Шареница“ је регистрован прошле године, а постоји од 2013. године, када су постојале двије фолклорне секције из Доње Драготине и Расаваца, док данас ђелује више секција: ђечија, први ансамбл, рекреативци и пјевачка група. Она додаје да пријатељски односи са Мотајичким вуком трају годинама и додаје да се нада да ће тако бити и у будућности.

Љубиша Сибинчић, предсједник Управног одбора Градског културно-умјетничког друштва ,,Пронија“ каже да постоје од 2011. године и да тренутно броје око 270 чланова.

,,Најбројнија је фолклорна секција, при којој ђелују школа фолклора, те пионирски, омладински, извођачки ансамбли и ветерани, а поред њих су ту и народни тамбурашки ансамбл, мушка и женска пјевачка група и етно група. Са Мотајичким вуком се посјећујемо неколико година, као и са другим KУД-овима са подручја оштине Србац. Драго нам је што смо успоставили добру сарадњу са сусједном општином и надам се да ће се оваква дружења наставити“, каже Сибинчић.

Умјетнички руководилац ФУГ ,,Мотајички вук“ Ратко Лаловић каже да је манифестација протекла у најбољем реду и да је испунила очекивања домаћина и посјетилаца.

,,Сада идемо на заслужени одмор, а за петнаестак дана се поново окупљамо. Тада крећу припреме за ,Велокогоспојинско вече у Ножичком 28. августа, док је за почетак септембра планиран одлазак у Хрватску. Након тога ће услиједити припреме за традиционално ,Мотајичко зимско прело које ће бити одржано почетком новембра”, рекао је Лаловић.

 

Comments are closed.