Мјештани Кукуља, хуманитарним акцијама, подигли четврту кућу у свом селу.
20. октобра, 2019.
Представа “Ах ти Богови“ освојила награду за најбољу представу на Фестивалу омладинског позоришта у Дервенти
21. октобра, 2019.

У подмотајичком селу Жупски Разбој код Српца одржана прва пробна штрапаријада

Најављена прва пробна штрапаријада у Жупском Разбоју, која је одржана протеклог викенда, привукла је пажњу око 2.000 посјетилаца бањалучке и добојске регије. Организатор је био мјештанин Родољуб Нуждић који је и сам био изненађен присуством оволиког броја гостију у малом насељу испод Мотајице.
„Захвалан сам свим власницима радних коња који су стигли из општина Добој, Челинац, Прњавор, Теслић, Котор Варош и Челић, као и бројним власницима угоститељских радњи који су спремали јело за овако велики број посјетилаца“ рекао је Нуждић и појаснио да се ради о такмичењу коња у вучи балвана на даљину, али овог пута без награда с обзиром да се радило о пробној штрапаријади како би се процјенио интерес, како власника коња, тако и грађана за овај вид манифестације.

„Моји коњи су данас били најбољи у лакој категорији и обећавам да ћу на прву званичну штрапаријаду у србачкој општини идуће године сигурно доћи”, каже Жељко Ћосић из Челинца, а његов колега Зоран Милосавац из Лишње код Прњавора, који има искуства на бројним такмичењима ове врсте у БиХ, такође је рекао да ће доћи на позив свог пријатеља Родољуба Нуждића.

На пробну штрапаријаду стигао је и међународни водитељ оваквих манифестација Станислав Јакица који је рекао да се на простору бивше Југославије, у последњих 12 година, штрапаријаде одржавају у Србији, Хрватској и БиХ и да се воде разговори да овај вид такмичења заживи у Црној Гори и Македонији .

„Људи на селу воле ову врсту надметања која губи примат са појавом тешке мееханизације у шумским газдинствима. Потребно је добро обучити радне коње и стећи потребне вјештине у командовању без мучења животиња на начин да коњи покажу запањујућу мишићну снагу у вучи трупаца тежине од једног до три кубна метра на удаљеност која износи око 100 дужних метара“ каже Јакица.

Договорено је да прва такмичарска штрапаријада у Жупском Разбоју буде одржана 24. маја идуће године.

 

 

 

Comments are closed.