За три дана девет нових случајева вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
6. септембра, 2021.
Kонкурс за утврђивање статуса удружења од јавног интереса
6. септембра, 2021.

У Новој Веси одржано традиционално окупљање чешких потомака

Око 50 припадника чешке народности окупило се ових дана у Новој Веси на традиционалном дружењу које је организовало Удружење „Чешка беседа“ из овог села како би обиљежили 127. годишњицу од досељавања Чеха на ове просторе.

У циљу очувања традиције и обичаја, ово друштво већ више од двије деценије окупља на једном мјесту чешке потомке из Хрватске, БиХ и других земаља.

Ове године окупљању су се одазвали чешки потомци из Бањалуке, Приједора, Маћиног брда из општине Прњавор, Славонског Брода, Осијека, као и Нововешани из дијаспоре. Међу гостима је био и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Дружење је почело мисом у цркви Мале Госпојине у Новој Веси изграђеној 1938. године, након чега су Чеси посјетили гробље у овом селу.

У мјесном дому Удружења грађана „Чешка беседа“ у Новој Веси окупљене је поздравио предсједник удружења, Вјекослав Kратофил, изражавајући задовољство што су успјели организовати дружење и поред сложене епидемиолошке ситуације, али уз поштовање прописаних мјера.

На окупљању су евоциране успомене на прошла времена и досељавање првих 25 породица Чеха из Чешке и Моравске области 1894. године у ненасељен простор општине Србац, гдје су основали насеље и дали му име Ново Село-Нова Вес. Од тада живе у слози са домаћим становништвом а због тешких услова живота и све већег одласка младих овдје данас живе углавном старији Чеси у неколико домаћинстава.

Њихови преци су прво живјели у Украјини 16 година а онда населили овај крај при крају 19. вијека. Донијели су своју културу и обичаје и стопили се са локалним становништвом. До почетка другог свјетског рата постојала су и чешка села Врандук код Добоја и Малица поред Дервенте али су након избијања рата нестала. Остало је само чешко насеље у Новој Веси и Маћином брду код Прњавора а преживљавали су углавном бавећи се пољопривредом.

Велики дио Чеха у том времену живио је у Бањалуци, Приједору и Сарајеву. Одатле су се трбухом за крухом упутили у разне дијелове свијета а потомци Чеха који су живјели на овим просторима могу се пронаћи на свим континентима. Свима њима је заједничко да једном годишње прелазе на стотине и хиљаде километара како би се окупили на огњишту својих предака.

Дружење је такође обиљежио фолклорни наступ и заједнички ручак а окупљање је трајало до касних ноћних часова.

Међу потомцима Чеха који су се одазвали био је и доктор економских наука из Бањалуке, Жељко Вашко, који је такође рођен у Новој Веси.

Слично дружење на којем су учествовали чланови Чешке беседе из Нове Веси одржано је крајем јула и у Приједору.

 

 

Comments are closed.