Једнократна помоћ за шест ратних војних инвалида
3. априла, 2020.
Здравствене установе снабдјевене лијековима које набавља Фонд
3. априла, 2020.

У изолацији 34 лица на подручју србачке општине, опрез и даље на максимуму

Иако на подручју србачке општине у протеклом периоду није било новообољелих од корона вируса, неопходно је да грађани и даље поштују превентивне мјере јер опасност од ширења епидемије није ни изблиза прошла, саопштио је Штаб за ванредне ситуације општине Србац.

Kомандант штаба и начелник општине, Млађан Драгосављевић, рекао је да епидемија у Републици Српској постепено улази у свој врхунац и да је самим тим и наша локална заједница изложена ризику од појаве нових случајева обољелих, уколико се грађани не буду стриктно придржавали прописаних мјера.

„Поручујем грађанима да и даље буду одговорни и поштују мјере личне хигијене и дезинфекције простора у којем бораве и живе, као и да приликом кретања у трговинским и другим објектима поштују прописано растојање од једног метра. Такође замољавам суграђане да покажу разумијевање према пензионерима којима је дозвољено кретање уторком и петком од 7 до 10 часова. Сви млађи од 65 година у том периоду би требали остати код кућа да не стварају беспотребне гужве и покажу солидарност према својим старијим суграђанима“, рекао је начелник Драгосављевић.

У том погледу, он је посебно апеловао грађанима да поштују прописане мјере приликом посјете зеленој пијаци, која ће од понедјељка поново почети са радом. Продавци, као и купци, треба да имају потребну заштитну опрему и спроведу дезинфекционе мјере, те обезбиједе потребан размак од најмање једног метра.

Закључно са петком 3. априлом, на подручју србачке општине у изолацији се налазе 34 особе од чега је 12 њих смјештено у карантин у Бардачи, а ради се о Српчанима који су стигли из земаља захваћених вирусом корона. Преостала лица се налазе у кућној изолацији и углавном се ради о особама које су такође стигле из иностранства или су имале контакт са наведеним особама.

„Од почетка пандемије, у нашој општини је издато 270 рјешења а из кућне изолације је до сада изашло 236 лица. Међутим, стално се појављују нови случајеви јер наши суграђани готово свакодневно пристижу из иностранства, тако да се може очекивати и пораст броја лица која ће бити смјештена у карантин“, рекао је начелник Драгосављевић.

Од 18. марта извршене су 1104 инспекцијске контроле поштовања мјера кућне изолације а регистрована су свега два случаја кршења на подручју наше општине.

„Мјере контроле се и даље свакодневно одвијају а лица којима је издато рјешење обилазе се више пута. На овим активностима су и даље ангажовани општинска инспекција, комунална полиција и припадници Полицијске станице Србац, а сви који прекрше мјере биће спроведени у карантин у Бардачи“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је упутио апел свим особама које се налазе у изолацији да буду савјесне и не крше изречене мјере јер тиме могу угрозити своје здравље, али и људи у свом окружењу.

„Такође замољавам грађане да поштују полицијски час, што су и до сада у највећој мјери радили и да се не доводе у ситуацију да буду санкционисани“, истакао је начелник Драгосављевић.

Додаје да искључиво од нас самих зависи колико ће бити успјешна борба против пандемије која несмањеном жестином хара свијетом, јер је до сада на цијелој планети обољело више од милион људи, Вирус у овом тренутку активно носи око 750 хиљада људи од чега је скоро 38 хиљада у озбиљном или критичном стању. До сада се опоравило око 215 хиљада људи, а преминуло око 53.500 људи.

„Пораст броја обољелих и умрлих довољно говори да је ситуација веома озбиљна и да се оваква слика лако може пренијети на нашу територију. На нама је да дамо све од себе да до тога не дође и да нам релативно повољна ситуација у нашој општини не даје право да се опуштамо. Зато поштујмо мјере републичког и општинског штаба јер је то једини начин да се изборимо са овом пошасти“, рекао је начелник Драгосављевић.

Comments are closed.