У Републици Српској маске више нису обавезне на отвореном
2. јуна, 2020.
Почиње предаја захтјева за помоћ привредним субјектима у мају
3. јуна, 2020.

У бутицима дозвољено пробавање гардеробе, али уз строго поштовање правила

Институт за јавно здравство Републике Српске објавио је измијењене и допуњене препоруке за рад непрехрамбених трговина, тржних центара и трговина као засебних продајних објеката у тржним центрима, односно бутика, продавница играчака, обуће, спортске опреме, накита, књижара.

Кад је ријеч о бутицима, и даље, колико год је то могуће, треба избјегавати пробавање одјевних предмета.

“Ако је неопходно испробавати гардеробу, треба водити рачуна да се избјегава контакт одјевних предмета са очима, носом и устима. Прије уласка у простор за кабине треба поставити дозаторе са дезинфекционим средством, а задржавање особа у кабини потребно је свести на минимум”, кажу у Институту.

Додају да кабине обавезно треба дезинфиковати два пута у току једне смјене, а по потреби и чешће.

“Кабине треба држати отворене када нису у употреби, а у једну кабину дозвољен је улаз само једној особи, изузев пратње, односно родитеља или старатеља, у случају дјетета или особе којој је потребна помоћ. Треба омогућити прозрачивање кабина прије сљедећег корисника. Такође, потребно је одредити особу у трговини која ће контролисати да особе које улазе у простор за кабине обављају дезинфекцију руку и правилно носе маске. Маска се носи на начин да покрива нос, уста и браду и да добро пријања на лице”, наводи се у препорукама.

Comments are closed.