Јавни позив Европске Уније за додјелу средстава у примарној пољопривредној производњи
8. децембра, 2020.
Бесплатан превоз из Српца на хуманитарни базар у Бањалуку
9. децембра, 2020.

У акцији добровољног давања крви учествовало 60 грађана

Црвени крст Србац организовао је данас у спортској дворани “9. јануар” трећу овогодишњу акцију добровољног давања крви.

Акцији се одазвало 65 давалаца а крв је могло даровати њих 60.

Секретар Црвеног крста Игор Јовичић каже да су испоштоване све препоручене мјере и додаје да је одзив давалаца био изнад очекивања, с обзиром на епидемиолошку ситуацију.

“Захваљујем свим даваоцима, а посебно младима који су дошли по први пут, као и нашим волонтеркама Надежди Гаврић и Сњежани Стојковић, које су помогле око организације. Надежда је данас по први учествовала као добровољни давалац”, рекао је Јовичић.

Он је упутио захвалност и Служби за трансфузију Опште болнице Градишка, Општини Србац, Центру за културу и спорт на уступљеном простору, пекари “Сунце“ на сендвичима и подршци коју пружају и у другим хуманитарним акцијама, те Полицијској станици Србац чији су службеници већ годинама редовни даваоци.

Специјалиста трансфузијске медицине др Татјана Милешевић Бабић каже да су Српчани доброг здравственог стања и да су у Српцу ријетки случајеви да неко не буде здравствено способан да дарује крв.

Она је нагласила да епидемија итекако утиче на рад ове службе, али да ипак успијевају обезбиједити довољне залихе крви за пацијенте који се лијече у Општој болници Градишка.

“Иако нам пандемија вируса корона отежава рад на више начина, уз помоћ хуманих људи успијевамо обезбиједити довољне залихе крви. Најмање доза смо имали А крвне групе, али смо успјели то да надокнадимо. Хвала много свима који су данас дошли“, рекла је докторица Милешевић Бабић.

Додаје да особе које су преболовале корона вирус морају сачекати да прођу три мјесеца како би приступили даривању крви, док особе које су биле у изолацији или напуштале БиХ морају сачекати да прође период од 28 дана.

Међу даваоцима данас је било доста младих а лијеп примјер дала је и просвјетни радник Хелена Давидовић, која је данас даровала крв по други пут. Хелена каже да је кренула стопама свог оца који је дозе крви дао више од 140 пута, а након што напуни 18 година, добровољни давалац ће бити и њена кћерка.

Kрв је данас по 106. пут даровао Владимир Теиновић, а хуманост су показали и радници Дома здравља Србац, као и чланови Мото клуба “Изгубљени“.

 

Comments are closed.