Видовдански сабор фолклора Бошча у четвртак 27. јуна у Српцу
6. јуна, 2019.
Јавни позив за омладинске пројекте
6. јуна, 2019.

Троје министара посјетило Србац: Влада РС до сада у развој уложила 50 милиона KМ

Министри у Влади Републике Српске, Сребренка Голић, Борис Пашалић и Зора Видовић посјетили су данас општину Србац и разговарали са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и његовим сарадницима о актуелним друштвеним и економским питањима.

Они су прво одржали састанак у згради Општинске управе након чега су обишли Центар средњих школа „Петар Kочић“ гдје је недавно завршена реконструкција крова ове установе а затим посјетили градилиште у мјесној заједници Расавац гдје су ових дана почели припремни радови на реконструкцији локалног пута.

Потпредсједник Владе РС и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је да је Влада Републике Српске до сада у реализацију инфраструктурних пројеката у Српцу уложила око 50 милиона KМ у шта нису урачуната улагања након поплава нити средства из појединих министарстава.

Она је најавила да ће у обнову Центра средњих школа „Петар Kочић“ бити уложено око 600 хиљада KМ, од чега је већ издвојено 250 хиљада KМ за санацију школског крова а остатак ће бити намијењен за енергетско опремање објекта и термичку изолацију.

„Један од важнијих проблема у Српцу је санација дивље депоније која постоји од 1998. године и за чије уклањање ће бити потребно издвојити најмање 100 хиљада KМ. Општина Србац је од 2002. године обавезна да одвози отпад на регионалну депонију у Рамиће што изискује значајна средства тако да морамо сагледати да ли је најбоље рјешење да се отпад одвози свакодневно или направи нека трансфер станица и евентуално рециклажно двориште“, истакла је Голић.

Додаје да је у том погледу недавно стигла помоћ овој локалној заједници преко Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС који је комуналном предузећу „Kомуналац“ донирао камион за одвоз отпада.

Састанку у Српцу присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић који је нагласио значај санације и изградње насипа како би се у будућности спријечиле нове поплаве и додао да је у току реконструкција црпне пумпе у Повеличу за шта је уложено око 700 хиљада KМ.

„Србац је пољопривредни крај и у том погледу смо усмјерили значајна средства у задњих пет година по основу субвенција у износу од 6 милиона KМ од чега је само за живинарство издвојено 1.4 милиона KМ, а тај износ се стално повећава. Неопходно је обезбиједити и довољно сировине за домаће дрвопрерађиваче будући да је тај сектор у Српцу у успону“, истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, наставиће се улагања у руралну инфраструктуру у Српцу а један од пројеката који ће бити реализовани у наредном периоду је реконструкција локалног пута у Расавцу у дужини од 2.2 километра у износу од 246 хиљадa KМ, а припремни радови на овој дионици већ су у току.

На састанку у Српцу министар финансија Зора Видовић најавила је да ће домаћинства која су поплављена током недавног невремена добити по 5.000 KМ из Фонда солидарности, као што је то био случај 2014. године.

„Ради се о домаћинствима у које је ушла вода и прво ћемо за њих исплатити наведена средства а затим ће бити разматрана штета на инфраструктури, пољопривредним газдинствима и усјевима“, рекла је Видовић.

Она је истакла да општина Србац испуњава све финансијске обавезе без проблема и да је њено задужење у складу са законом.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је на данашњем састанку најављено да ће ресорно министарство помоћи санацију школског крова у подручној школи у Kукуљама који је у лошем стању и прекривен азбестном плочом, уз очекивање да ће бити замијењена и столарија у овој школској установи.

„Разговарали смо и о другим питањима из области шумарства, пољопривреде, збрињавања еколошког отпада и додатних улагања у развој општине. Чињеница је да ће успјешна сарадња коју наша општина има са Владом РС и другим републичким институцијама бити настављена на добробит свих грађана наше општине“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

 

Comments are closed.