Мјере Републике Српске за подршку привреди током пандемије вируса корона
8. априла, 2020.
Почела реконструкција путева и улица у србачкој општини
8. априла, 2020.

Трка “Београд – Бањалука” у јулу или септембру

Међународна бициклистичка трка “Београд – Бањалука”, која је требала проћи и кроз општину Србац, биће одржана почетком јула или у септембру, јер су организатори били приморани да је пролонгирају због пандемије вируса корона.

Директор трке Владимир Куваља већ је предузео неопходне мјере како би бициклисти из тридестак земаља свијета и 14. пут превезли километре од Београда до Бањалуке.

“Већ смо Међународној бициклистичкој федерацији послали приједлоге два нова термина. Имамо велику жељу да не прекидамо традицију започету 2007. године, али прије свега морамо да мислим на здравље и да се изборимо са овом пошасти. Вјерујем да ћемо успјети као што смо преко главе претурили и много веће прблеме и да ћемо се вратити нормалним активностима. Наш први приједлог је да одржимо трку почетком јула, одмах након Трке кроз Србију која и ове године стартује у Источном Сарајеву. Резервна опција је септембар, па ћемо видјети шта ће да нам понуде људи из УЦИ-ја”, рекао је Куваља.

Како је трка требало да буде одржана од 22. до 25. априла, све је у суштини било спремно. Етапе Београд – Бијељина, Бијељина – Власеница, Брчко – Теслић и Дервента – Бањалука, у склопу које је и пролазни циљ у Српцу, према првим информацијама требало би да остану непромијењене.

“Свјесни смо да је спорт тренутно потпуно у другом плану, али сам послије неформалног контакта са ресорним министарством и челницима неколико градова домаћина спознао њихову велику жељу да завршимо започети посао. Надам се да ће тако и бити”, рекао је Куваља.

Ипак, треба имати на уму да су ово непредвиђене околности и да ће комплетно друштво осјетити посљедице.

“Неодржавање трке био би дупли пораз за нас. Ипак, вјерујем да ће на крају све бити у реду и да ћемо поново бити добри домаћини. Можда ће и трка бити вјесник нашег новог почетка и побједе над вирусом”, закључио је Куваља.

Бањалука ће идуће године бити домаћин гранфондо свјетског првенства у бициклизму, а у мају ове године требало је да буде домаћин квалификационе трке за овогодишње првенство у Ванкуверу.

“Морали смо да помјеримо и ову трку која је на неки начин генерална проба за идућу годину. Нови термин је почетак августа. Чак и ако се ситуација смири до средине маја, нисмо жељели да преузмемо непотребан и неодговоран ризик и доведемо људе из свих крајева свијета у Српску. Боље је да се стрпимо мјесец или два, него не дај боже да направимо контраефекат”, рекао је Куваља.

Извор: Глас Српске

Comments are closed.