Још 63 србачка пољопривредника стекла право на регресирани дизел
12. априла, 2020.
Начелник донио нову наредбу о радном времену, ванредне мјере продужене до 27. априла
14. априла, 2020.

Тринаест лица у изолацији, појачане мјере контроле кретања и окупљања грађана

Штаб за ванредне ситуације општине Србац на данашњој редовној сједници закључио је да су хигијенско-епидемиолошке мјере које су до сада проведене на подручју србачке општине дале резултате јер се смањио број лица које се налазе под здравственим надзором.

У односу на протекли викенд, овај број мањи је за четворо тако да се тренутно у изолацији налази 13 лица, од чега је петоро смјештено у карантин у тренинг центру ПМФ-а у Бардачи, док је за осморо њих издато рјешење о кућној изолацији.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће све превентивне мјере бити настављене и у наредном периоду, у складу са закључцима које данас усвоји републички кризни штаб.

“Нема мјеста за опуштање тако да ћемо све продужити до даљег, а у складу с тим ћемо израдити и нову наредбу о радном времену. Протеклог викенда је извршена нова акција дезинфекције улица, јавних површина и објеката, уз помоћ србачких ватрогасаца, а акција се наставља сутра када ће радници Дома здравља поново дезинфиковати заједничке просторије зграда, јавних предузећа и установа и Општинске управе”, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић, рекао је да је до сада издато 279 рјешења о кућној изолацији, те извршене 1192 контроле њиховог поштовања, и додао да није било кршења, осим два случаја која су раније забиљежена и о којима је јавност већ информисана.

Он је истакао да је општинска инспекција почела упозоравати грађане за које се уочи да не носе маске и рукавице, што је закључком републичког штаба постала обавеза од прошлог викенда и додао да ће се у случају непоштовања почети издавати прекршајни налози.

Kомандир Полицијске станице, Небојша Новаковић, рекао је да су до сада процесуирана 32 лица која нису поштовала закључке о ограничењу и забрани кретања. Од тога су 24 лица имала до 65 година, седморо лица 65 или више година а у једном случају је забиљежен и напад на полицијског службеника који је спријечен у обављању службене дужности, за шта ће против наведеног лица бити покренут кривични поступак.

“Обавеза полиције у наредном периоду ће бити да казни свако окупљање четворо и више лица на једном мјесту, што је у складу са закључком републичког кризног штаба. Прије неколико дана смо процесуирали 11 лица која нису поштовала забрану јавног окупљања и која су се дружила на излетишту у Ћукалима. У складу са прописима, изречене су им новчане казне од по 500 KМ”, рекао је Новаковић.

Kада су у питању лица која имају потребу да обављају пољопривредне радове и након наступања полицијског часа, Новаковић каже да је потребно да доставе Полицијској станици у Српцу потврду од Општинске управе, односно АПИФ-а, како би се увјерили о потреби обављања радова и величини парцела, а све у циљу издавања дозволе о кретању.

“Вршимо детаљне провјере у том случају а у случају злоупотребе издатих потврда, прописујемо казне”, истакао је Новаковић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је хигијенско-епидемиолошка ситуација у нашој општини задовољавајућа, али је неопходан максималан опрез, нарочито у периоду вјерских празника који предстоје наредних дана.

“Апелујем грађанима да празнике прославе у најужем кругу, без великих породичних окупљања. Радује нас податак да није било великог прилива наших суграђана из иностранства који традиционално долазе да прославе празнике, тако да је ових дана забиљежен само један случај. Поручујем нашим суграђанима у иностранству да се суздрже од путовања без пријеке потребе, првенствено за њихово добро”, рекао је Стојић.

Члан Штаба за ванредне ситуације, Боривоје Врсајковић, захвалио се на великом доприносу радницима Дома здравља, Територијалне ватрогасне јединице, Водовода и Kомуналца, као и радницима Општинске управе, који су омогућили да се створе адекватни услови боравка у карантину у Бардачи, како би се нашим суграђанима задовољиле животне потребе за вријеме изолације.

Током сједнице штаба истакнуто је да је протеклих дана подијељено 120 пакета корисницима права на новчану помоћ, преко Центра за социјални рад, што је обезбијеђено уз помоћ ресорног министарства.

Директорица Центра Слађана Поткоњак изразила је потребу да се овој установи обезбиједи додатан број маски и рукавица за потребе њихових корисника који долазе у ову установу и уједно се захвалила Општинској управи и другим донаторима на досадашњој донацији у виду заштитних средстава, а нарочито Удружењу жена из Српца које је поклонило 270 заштитних маски.

Comments are closed.