Јавни позив за додјелу пластеника
22. априла, 2020.
У току реконструкција мреже водоводних инсталација у Дому културе
23. априла, 2020.

Трећи случај корона вируса у србачкој општини, заражен младић из Брезовљана

На подручју србачке општине регистрована је и трећа особа обољела од корона вируса а ради се о млађој мушкој особи из Брезовљана.

У питању је медицински техничар који је запослен на Универзитетско-клиничком центру (УКЦ) у Бањалуци. Kако се сазнаје, обољели је заражен током обављања радне дужности на УKЦ-у, гдје је био у контакту са љекаром за кога се испоставило да је заражен корона вирусом.

По сазнању да је љекар заражен, младић се пријавио на тестирање након чега је и код њега утврђено присуство овог вируса.

Будући да нема изражених симптома болести, младић је смјештен у карантин у Студентском дому у Бањалуци гдје ће боравити наредних 14 дана.

По сазнању о новом случају, хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Србац и општинске инспекције већ су кренули са евидентирањем лица које су биле у контакту са зараженим након чега ће се издати рјешења о обавезној кућној изолацији у трајању од двије седмице.

Тренутно је мјерама изолације обухваћено 19 лица, од чега се 16 налази у кућној изолацији а три особе смјештене су у карантин у Бардачи. Тренутно се једна женска особа из Малог Разбоја, која је обољела од корона вируса, налази на болничком лијечењу у Бањалуци а под свакодневним медицинским и инспекцијским надзором је 14 особа са којима је наведена особа била у контакту.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је, у складу са мјерама превенције, у протекла 24 часа рађено тестирање на присуство вируса корона код 32 грађанина општине Србац и да је само у једном случају налаз био позитиван.

„Рађено је тестирање на присуство инфекције код лица запосленим у старачким домовима у нашој општини и сви налази су били негативни. Такође није утврђено присуство вируса ни код чланова породице и људи који су били у контакту са зараженом женом из Малог Разбоја“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је нагласио да нови случај корона вируса у нашој општини потврђује да ситуација није нимало безазлена и да не смије бити опуштања.

„Број заражених у Српцу постепено расте што је опомена грађанима да и даље обавезно носе маске и рукавице као најбољи вид личне заштите, те да редовно дезинфикују простор у коме живе и бораве,“, рекао је начелник Драгосављевић.

У цијелој Републици Српској данас је регистрован 31 нови случај чиме се укупан број заражених попео на 611.

Присуство вируса данас је потврђено код још 11 лица из Бањалуке, шест из Прњавора, по двије из Kнежева и Приједора и по једна особа из Лакташа, Дервенте, Градишке, Kотор Вароша, Оштре Луке, Теслића, Гацка, Требиња и Угљевика.

Међу зараженима је и седам здравствених радника, те шест корисника Дома за стара лица у Kнежеву.

Од вируса корона у Српској до сада је преминуло укупно 20 лица.

Comments are closed.