Јавни позив за додјелу 25 пластеника са пратећом опремом и садним материјалом
27. октобра, 2020.
Од сутра повремени прекиди саобраћаја на путу Гламочани-Бардача због радова
28. октобра, 2020.

Традиционални годишњи парастос за 10 погинулих бораца из Бајинаца

Борачка организација општине Србац у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Бајинци данас је организовала парастос за десеторицу погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села: Зорана Јешића, Младена Угрена, Гавру Kесера, Мирослава Црнобрњу, Мишу Савића, Мићу Ракића, Душана Милијашевића, Брану Думонића, Слободана Митраковића и Недељка Ждрала.

Зоран Јешић је погинуо на Видовдан 1991. године као прва жртва рата на просторима бивше Југославије. Страдао је у Дравограду, у општини Марибор, на граници са Аустријом. Рођен је у селу Сакуле у општини Опово у Србији одакле су се његови родитељи доселили из Бајинаца.

Младен Угрен је погинуо 1991. године у селу Драгалић код Нове Градишке као припадник Друге крајишке бригаде, а Гавро Kесер 1992. године у Барицама као припадник друге оклопне бригаде. Мирослав Црнобрња који је поријеклом из Бајинаца, живио је и радио у Вуковару гдје је погинуо у новембру 1992. године бранећи кућни праг као добровољац у јединицама територијалне одбране Вуковара.

Мишо Савић је погинуо 1993. године на првим линијама одбране код Брчког као припадник 16. Kрајишке моторизоване бригаде а Мићо Ракић исте године у мјесту Бараковац на првим линијама одбране као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Душан Милијашевић је живио и радио у Земуну одакле се почетком радних збивања упутио са својим радним колегама на ратом угрожено подручје у БиХ гдје је страдао 1994. године у околини Теочака а исте године је Слободан Митраковић погинуо у Стогу у општини Завидовићи на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Бране Думонић је живио у Зеници до почетка рата када долази у Бајинце, након чега се пресељава у Бањалуку. Погинуо је као припадник 30. дивизије Првог крајишког корпуса 1994. године у борбама на одбрани Србобрана а исте године је Недељко Ждрал страдао на Путниковом брду у борбама за одбрану Добоја.

Парастос је служио свештеник Младен Продановић који је истакао да се са поносом требамо сјећати јунака који су животе дали за ближњег свога.

На спомен-обиљежје цвијеће су положиле породице погинулих бораца и делегације Општине Србац, Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Бајинци.

Након парастоса, истакнуто је да ће Борачка организација у складу са својим могућностима и даље радити и инсистирати на провођењу основних и најважнијих сегмената свога дјеловања, а који се односе на бригу о борачким категоријама.

 

Comments are closed.