Волонтерке србачког Црвеног крста друге на регионалном такмичењу „Мисли мине”
8. децембра, 2019.
Јавни позив за избор најбољих спортиста 2019. године
9. децембра, 2019.

Свјетски стручњак доктор Ранко Рајовић одржао предавање у Српцу

Доктор Ранко Рајовић, специјалиста интерне медицине из Новог Сада, чији се НТЦ систем учења реализује у 20 држава, одржао је у петак 6. децембра у Дому културе у Српцу предавање под називом „Развој интелигенције кроз игру“.

Једноипочасовни семинар је био прилика за родитеље, просвјетне и образовне раднике да науче нешто ново о васпитању, образовању и менталном развоју дјеце.

Едукација је организована под покровитељством Општине Србац, а у сарадњи са Оксфорд едукативним центром из Бањалуке.

У име Оксфорд центра, посјетиоце је поздравила Јелена Незировић која је захвалила директорици Центра за културу и спорт Сањи Јејинић и начелнику општине Млађану Драгосављевићу који је омогућио да се одржи предавање у Српцу.

У веома поучном предавању, доктор Ранко Рајовић је бројним посјетиоцима рекао да родитељи често из најбоље намјере праве грешке које могу лоше да утичу на развој интелигенције њихових малишана.

„Интелигенција није насљедна, насљеђује се само потенцијал којег треба активирати, а у том смислу је најважнија рана стимулација у првим годинама живота дјетета, док највећи утицај на њега имају управо родитељи“, рекао је Рајовић и додао да се морамо борити за нашу дјецу, јер другу немамо.

Према његовим ријечима, проблем је што је свака нова генерација мало слабија, моторички лошија, слабија је пажња и концентрација, не могу да пишу и уче и питање је шта ће бити за десет година ако не будемо ништа промијенили. Он се запитао каква ће бити наша дјеца кад одрасту и кад се буде од њих очекивало да буду економски продуктивна.

,,Морамо да спремамо дјецу за будућност. Покрет је важан и увијек је боље омогућити такве покрете у природи, у парку и шуми него у стану и зато савјетујем родитељима да воде дјецу на игралишта, у шетњу, на планинарење, јер тада се све регије коре великог мозга повезују, што касније помаже у школи у процесу учења, па неће бити толико проблема са концентрацијом“, истакао је Рајовић.

Он је додао да је написао књигу „IQ дјетета, брига родитеља“, те приручник „Kако успјешно развијати IQ дјетета кроз игру“ како би помогао родитељима и наставницима да не праве велике грешке и да их научи како их поправити.

„Имамо и интернет страницу www.ntcucenje.com гдје обрађујемо теме занимљиве родитељима, учитељима и свима који се професионално баве образовањем и васпитањем дјеце“, рекао је на крају предавања доктор Рајовић који је у интерактивној комуникацији са посјетиоцима на веома занимљив начин објаснио грешке које успоравају развој интелигенције код дјетета.

 

Comments are closed.