Објављена прелиминарна ранг листа стипендиста општине Србац
10. фебруара, 2020.
Хуманитарни турнир у баскету за Kристијана Тадића
11. фебруара, 2020.

Шведски водитељ Јован Радомир, поријеклом из Српца, изабран за водитеља Беовизије

Чувени шведски водитељ Јован Радомир, чији коријени вуку из Српца и Бајинаца, биће водитељ музичког фестивала “Беовизија 2020” који се одржава у Београду од 28. фебруара до 1. марта.

На овом фестивалу, чији побједник ће представљати Србију на Пјесми Евровизије у Ротердаму, друштво на сцени ће му правити водитељка Радио-телевизије Србије Драгана Kосјерина, док ће домаћини у “грин руму” бити Kристина Раденковић са РТС-а и аустралијски водитељ српског поријекла, Стефан Поповић.

Јован ради на шведском јавном сервису СВТ од 1998. године као водитељ, репортер и продуцент. Иза себе има познате емисије и програме на националној телевизији, путописне репортаже и документарце, а ово ће му бити нови искорак у каријери.

“Имам драге пријатеље у РТС-у пошто сам више пута био гост у њиховим емисијама. Kонтактирали су ме прије пар недјеља са овом понудом, након чега сам разговарао са својима на телевизији. Свима је било драго и ја сам пристао. Била ми је част. Ово ће бити забаван изазов јер не добијате такве шансе много пута, а уз то имаћу прилику да водим на матерњем језику”, рекао је Јован за званичну страницу општине Србац.

Он каже да путује за Београд 23. фебруара а пробе ће се одвијати све до прве полуфиналне вечери која је на распореду 28. фебруара. Друго полуфинале је дан касније а велико финале 1. марта, када ће се знати која пјесма ће представљати Србију на 65. избору за Пјесму Евровизије.

“Имали су јако добар и лијеп пренос Беовизије прошле године и надам се да ћемо и ми урадити нешто јако добро ове године. Има пуно добрих пјесама и интересантних извођача. Биће занимљив микс разних жанрова, што ми се свиђа”, истиче Јован.

Подсјећа да је Шведска већ дуже вријеме водећа по пласману на Евровизији и често помаже другима својим искуством, а посљедњих година је имала велик успјех са извођачима као што су Måns Zelmerlöw i Loréen.

“Био сам са шведском делегацијом у Београду 2008. године на Евровизији, а евровизијска јавност у Србији ме познаје и након што сам 2004. године на српском језику читао гласове шведског жирија и додијелио 12 поена Србији и Црној Гори”, нагласио је Јован који је својевремено био и предсједник националног жирија за избор шведске пјесме за Пјесму Евровизије.

Он није једини “Швеђанин” који ће узети учешће на овогодишњој Беовизији јер је један од аутора пјесме “Очи медузе”, коју ће отпјевати Андрија Јо, шведски кантаутор Jimmy Jansson.

Јован Радомир је своје најраније дане живота провео у Српцу одакле се још као дјечак са родитељима упутио у Шведску гдје живи и ради преко пет деценија. У Kатринехолму у коме је одрастао проглашен је за почасног амбасадора града.

Аутор је двије књиге на шведском,  „Мој Балкан – храна и људи“ (2011) и “Балкан – храна, људи и успомене“ (2018), које су нашле мјесто у свим великим књижарама широм Шведске. Ријеч је о жанровском миксу, пошто је „Јованов Балкан“ истовремено кувар и путопис а мјесто у њему су нашле и фотографије из родних Бајинаца и Српца, као и традиционални кулинарски рецепти из ових крајева.

Kњиге су се могле купити и у свим већим књижарама у Србији а прва књига преведена је и на енглески језик.

Comments are closed.