На подручју општине Србац три нова случаја вируса корона
25. септембра, 2020.
Обавјештење из Општинске изборне комисије Србац
26. септембра, 2020.

Свечаност у Народној библиотеци окупила Српчане и госте из неколико градова

У Народној библиотеци Србац синоћ је, уз поштовање препоручених епидемиолошких мјера, било уприличено лијепо дружење на књижевној вечери које је било испуњено лијепим ријечим, емоцијама, али и корисним информацијама за љубитеље писане ријечи, посебно оне које цијене и препознају вриједност србачке библиотке и Завичајне збирке.
Како је рекао директор библиотеке Бранко Савановић, ово је била свечаност на којој су обиљежена три важна догађаја, а то су: обиљежавање 70 година постојања србачке библиотеке, испраћај у пензију библиотекарке Славице Репић и промоција њене књиге под називом ,,Библиографија Завичајне збирке“.
Читаоница је била испуњена до задњег мјеста, а поред гостију из Српца, овом догађају су присуствовале и гошће из Лакташа, Козарске Дубице и Костајнице.
На почетку књижевне вечери, присутнима се обратио директор Савановић, који је истакао да му је драго што је србачка библиотека заиста имала поводе да синоћ угости драге пријатеље ове установе.
,, Србачка библиотека је формирана 1950.године као Среска библиотека, једна од пет самосталних у бањалучком срезу и вечерас обиљежавамо 70 година њеног постојања. Могу с разлогом рећи да су јој посебан печат дале двије госпође-Брана Петковић и Славица Репић, коју вечерас испраћамо у пензију. Славица је већ у пензији, али нас је пандемија омела да јој приредимо свечани испраћај, а то није смјело изостати, јер је она велики човјек, пријатељ и изврстан библиотекар. Вечерас представљамо Библиографију Завичајне збирке, књигу која представља сажетак дугогодишњег рада наше Славице на Завичајној збирци“, рекао је Савановић.
Славица Репић је четрдесетогодишњи радни вијек провела у библиотеци, гдје се од 1991.године посебно посветила формирању и његовању Завичајне збирке, која данас броји 355 књига, чији су аутори поријеклом из Српца и преко 1000 других радова књижевне грађе. Синоћ је представила своју Библиографију Завичајне збирке у којој се налази опис свих публикација завичајног фонда по међународним стандардима, те захвалила свима који су јој уљепшали овај важан моменат у животу.
,, У формирање Завичајне збирке сам уложила много труда и рада, јер није било једноставно доћи до свих дјела које су писали Српчани расути по цијелом свијету. Остало је да прибавимо још неколико књига и заиста се надам да ћемо то успјети“, изјавила је Славица и додала да је ганута лијепим гестом и пажњом својих колега који су јој приредили незаборавно вече, те напоменула да ће волонтерски радити у библиотеци на организовању садражја за пензионере, што је и раније радила.
Након промоције књиге, за ријеч су се јављали гости који су су Славици честитали на објављеној књизи, а прегршт топлих ријечи и похвала имали су за њу као сарадника, пријатеља и ментора од кога су много научили и на чију су помоћ увијек могли рачунати.
Поводом одласка у пензију, Славици је уручен поклон, а поводом обиљежавања 70 година постојања Народне библиотке, поклон је уручен Брани Петковић која је, такође, радни вијек од 40 година провела у овој установи и током рада јој дала посебан печат и оставила дубок траг, поставши синоним за библиотекарство у нашем граду.

Comments are closed.