Свечано отварање реконструисаног пута Црнаја-Ножичко-Мартинац у понедјељак 28. октобра
25. октобра, 2019.
Пројекција документарног филма о Дражи Михаиловићу у сриједу 13. новембра у Српцу
29. октобра, 2019.

Свечано отворен пут Црнаја-Ножичко-Мартинац, церемонији присуствовали Додик и Цвијановићева

Мјештани Ножичког и Старог Мартинца дочекали су након 37 година да добију нови асфалт у свом селу, захваљући пројекту изградње мреже аутопутева у Републици Српској са приступним путевима.

Ова два села нашла су се на путној траси дугој 10.5 километара, од Црнаје до Шешковаца, чија реконструкција је завршена прије неколико дана и која повезује Србац и Лакташе и омогућава излаз на аутопут „9. јануар“.

Свечаном отварању реконструисаног пута присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар финансија Зора Видовић, предсједник Скупштине општине Лакташи Борис Спасојевић, представници Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и предсједником Скупштине општине Мирком Стојићем и други званичници из цијеле Српске.

Вриједност пројекта износила је 2.6 милиона KМ а инвеститор је било Јавно предузеће „Аутопутеви РС“, док је на градилишту било ангажовано грађевинско предузеће „Интеграл Инжењеринг“ из Лакташа.

“Ово је велики дан за Србац али и за читав регион, јер ће овом дијелу Српске бити дата нова развојна шанса. Пут пролази и кроз насеље Црнаја гдје се налази индустријска зона што ће дефинитивно бити стимуланс за развој привреде овог краја”, рекао је начелник Српца, Млађан Драгосављевић.

Он истиче да је у протекле три године у србачкој општини реконструисано и асфалтирано близу 50 километара путева у вриједности од око 6 милиона KМ.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ножичко, Милорад Вранић, каже да мјештани њиховог села и сусједног Мартинца већ 37 година непрестано славе долазак асфалта у њихово село.

“Те 1982. године основали смо удружење грађана „Нови асфалт“ и донијели одлуку да сваке године организујемо весеље поводом реконструкције пута. Чак и онда када је пут претходних година толико био оштећен и постао неуслован за саобраћај, ми смо славили у нади да ћемо једног дана поново добити нови асфалт. И то се обистинило, захваљујући кабинету предсједника Републике Српске, Влади РС и Општини Србац”, рекао је Вранић.

Отварању пута присуствовало је више стотина мјештана Ножичког, Старог Мартинца, Црнаје и околних мјеста.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик је рекао да овај пут побољшава квалитет живота мјештана, истичући да је изградња овог пута подржана због великог броја младих који живе на том подурчју.

Он је изразио задовољство због тога што је успјешно завршен овај пројекат и додао да ће то у комуникацијском и у сваком другом смислу много значити за око 2.000 људи који живе на овом подручју.

“Сада је ово интегрални путни правац који приближава људе овог краја Бањалуци и другим центрима, те ауто-путу 9. јануар. Он са собом доноси све бенефите које можемо да замислимо”, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је изградња путева и других видова инфраструктуре један од начина да се млади задрже на селу, али и у Републици Српској.

Након отварања пута, организовано је заједничко славље на игралишту подручне школе у Ножичком.

Данашњу церемонију увеличали су и малишани Дјечијег вртића “Наша радост” из Српца који су отпјевали химну Републике Српске и пјесму “Завјет”, у пратњи професора Недељка Kусића на хармоници.

Више фотографија са данашње церемоније можете погледати у фејсбук групи општина Србац кликом на овај линк. 

 

Comments are closed.