Један нови случај вируса корона у Српцу
26. новембра, 2021.
Дјечији фолклорни сусрети у Kукуљама у недјељу 28. новембра
26. новембра, 2021.

Све спремно за Мотајичко зимско прело у Српцу

Фолклорно удружење грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша организује у суботу 27. новембра шести по реду међународни фестивал фолклора и умјетности „Мотајичко зимско прело“.

Kонцерт ће се одржати у Дому културе у Српцу са почетком у 19 часова.

Учешће ће узети KУД „Змај од Босне“ из Градачца, СKУД „Лепа Радић“ из Градишке, СKУД „Дервента“ из Дервенте, KУД „Шареница“ Приједор, Пјевачка група СKУД „Дервента“ и ФУГ „Мотајички вук“ Ситнеши.

Умјетнички руководилац Мотајичког вука, Ратко Лаловић, каже да ове године због пандемије вируса корона нема гостију из иностранства, тако да су се одлучили да позову ансамбле из окружења.

“Ранијих година имали смо учеснике из Русије, Украјине и других земаља, али ове године то није било могуће. Зато смо се одлучили да позовемо наше пријатеље из фолклорних друштава широм БиХ са којима његујемо добре односе”, рекао је Лаловић.

Он додаје да фестивал већ постао препознатљив и ван граница наше земље а до сада су угостили више од 30 ансамбала.

“Из године у годину подижемо квалитет овог догађаја. Прошле године нисмо организовали фестивал због пандемије али смо га зато претпрошле године по први пут одржали у спортској дворани која је била испуњена до посљедњег мјеста. Ове године ћемо га одржати у мањем простору, у Дому културе, јер епидемиолошка ситуација још увијек није најповољнија. Срећни смо што смо уопште у прилици да одржимо овај концерт и очекујемо да све поново буде на нивоу”, рекао је Лаловић.

Додаје да је због короне смањен број одлазака у иностранство, али су ипак успјели наступити на неколико фолклорних догађаја.

“Прва половина године је била прилично оскудна по питању нашег рада и активности али је зато други дио био испуњен разним екскурзијама, концертима широм БиХ а успјели смо отићи и на Балкан фолк фестивал који се одржавао у бугарској Варни. Увијек покушавамо пронаћи начин да отпутујемо и наградимо дјецу за сав труд који улажу”, каже Лаловић.

ФУГ “Мотајички вук” је основан крајем 2014. године и до данас је кроз ово удружење прошло више стотина србачке дјеце а тренутно је активно око 50 чланова.

“За разлику од претходних година када је број чланова стално растао, у посљедње вријеме је у опадању чему је значајно допринијела пандемија вируса корона јер многи родитељи имају страх да доводе дјецу на тренинге, што у потпуности разумијем. Сви они који су у могућности и имају жељу да тренирају, добро дошли су у наше удружење”, каже Лаловић.

Тренутно на репертоару имају шест кореографија и углавном се ради о играма са подручја Србије.

“Нажалост, немамо ниједну кореографију из наше земље и углавном се, као и сви, базирамо на србијанске игре које су на првом мјесту када је фолклор у питању. Било је у плану прошле године да направимо кореографију за Игре из Семберије, али због тренутне ситуације то још увијек нисмо учинили”, каже он.

Додаје да имају доста планова за наредни период, а ако им епидемиолошка ситуација дозволи, у плану им је да обиђу што више земаља, а највећа жеља њихових чланова је да оду у узвратну посјету фолклорашима из Русије.

“Наставићемо са организовањем наших традиционалних манифестација, попут Мотајичког прела, концерта поводом крсне славе друштва и храмовне славе Светог пророка Илије, Великогоспојинског концерта фолклора у Ножичком, васкршњег концерта фолклора и других. До сада нисмо имали ниједан хуманитарни концерт и жеља нам је да покренемо и овакав вид активности како би пружили помоћ некоме коме је потребна”, истиче Лаловић.

 

 

Comments are closed.