Општина Србац помаже пословним субјектима погођеним пандемијом вируса корона
23. јуна, 2020.
Општина Србац ушла у регионални пројекат дигитализације општинског управљања земљиштем
24. јуна, 2020.

Све мјере остају на снази до 6. јула

Републички штаб за ванредне ситуације потврдио је на данашњој сједници да и даље остају све оне мјере које су се до сада примјењивале.

„И даље је обавезно ношење маски у затвореном простору, одржавање дистанце, дезинфекција, ограничење рада свих пословних субјеката до 23 часа и мјере забране окупљања до 50 лица. Разлог за то је тренутка епидемиолошка ситуација, а то је погоршање у посљедњих седам дана“, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Окупљања, а најчешће породична, су најчешћа жаришта вируса.

„Имали смо потврде и о људима који су путовали и тако дошли у ситуацију да се заразе и пренесу заразу даље на своје укућане. Поједина жаришта су и радна мјеста у Републици Српској и зато апелујемо да се спроводе мјере које су прописане на таквим мјестима“, закључио је Шеранић.

Мјере ће бити на снази до 6. јула.

„Свјестан сам да је све ово досадило, али морамо бити свјесни и имати осјећај да здравствени радници нису користили ни годишњи одмор ни слободне дане. Морамо бити одговорни“, рекао је Шеранић.

Он је навео да је више млађих обољелих, те додао да је много мањи проценат лица старијих од 65 година.

Према његовим ријечима, Институт за јавно здравство је као потенцијална жаришта навео и затворене јавне просторе и јавни превоз, због чега је на овим мјестима неопходно ношење заштитних маски.

Говорећи о предстојећим љетним мјесецима и одмору на базенима и ријекама, Шеранић је истакао да је држање физичке дистанце најбоља превенција.

У протекла 24 часа у Републици Српској је регистровано 26 новообољелих, међу којима није било лица са подручја општине Србац.

Према мјесту пребивалишта, седам особа је из Зворника, шест из Приједора, четири из Челинца, три из Добоја, двије из Kотор Вароша и по једна из Теслића, Рогатице, Мркоњић Града и Братунца.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.931 случајева вируса корона, а преминула је укупно 121 особа код које је потврђен тест на овај вирус.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило укупно 1.269 особа. На овај вирус тестирано је укупно 34.556 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 108, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 46, а у општим болницама 62.

Укупан број лица код којих је тест на ковид 19 позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 162.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 1.714 особа, а надзор је завршен код 36.168 особа.

Comments are closed.