Продужен рок до 15. маја за додјелу средстава за април из Фонда солидарности
5. маја, 2020.
Маске обавезне на јавним површинама, појашњења у вези ношења у возилима
5. маја, 2020.

Сутра почиње исплата дјечијег и материнског додатка у Републици Српској

У Републици Српској сутра ће почети исплата додатка на дјецу за април за шта је предвиђен 1,1 милион КМ и материнског додатка за који је предвиђен 2,1 милион КМ, најављено је из Фонда за дјечију заштиту.

У Српској ће сутра почети и исплата права на помоћ за опрему новорођенчета, те пронаталитетне накнаде за трећерођено и четврторођено дијете и накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу.

Априлска исплата додатака на дјецу обухвата 16.698 дјеце, односно 11.416 корисника. За исплату овог права обезбијеђено је 1.115.448 КМ.

Матерински додатак за април примиће 5.257 породиља, а за исплату овог права издвојено је 2.129.085 КМ.

Право на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварило је 109 породиља, односно 97 трећерођене и 15 четврторођене дјеце, а за исплату овог права издвојено је 64.950 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојено је 149.500 КМ за 590 породиља, односно 598 дјеце.

Овог мјесеца наставља се и исплата новог права из дјечије заштите, накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу.

Ступањем на снагу ванредне ситуације изазване епидемијом ковида-19, Фонд је почео исплату права на рефундацију накнада плата за породиље једном седмично, те је и овај мјесец наставио са том праксом.

На овај начин Фонд настоји да помогне послодавцима да одрже ликвидност и заштите радна мјеста, додаје се у саопштењу.

Из Фонда обавјештавају кориснике да се за остваривање и преиспитивање услова за остваривање права могу обратити надлежним центрима за социјални рад, односно службама социјалне и дјечије заштите у локалним заједницама у којима имају пребивалиште.

Comments are closed.