Фонд солидарности помогао демобилисаном борцу Дарку Вученовићу из Повелича
8. септембра, 2020.
Саниран локални пут у Ћукалима
9. септембра, 2020.

СУБНОР добио боље услове за рад и помогао својим члановима

Удружење СУБНОР из Српца у прошлој години је добило боље услове за рад захваљујући донаторима који су помогли опремање њихове канцеларије, а пружена је и материјална помоћ за четворицу чланова удружења, као јединим преживјелим учесницима Народноослободилачког рата из Српца. Уз то је организацијом парастоса настављено очување и његовање историјских вриједности Народноослободилачког рата од 1941. до 1945. године.

Ово су неки од закључака са годишње скупштине удружења која је одржана протеклог викенда у згради Општинске управе у Српцу, након што је претходно два пута одгођена због пандемије вируса корона.

Делегати скупштине једногласно су усвојили извјештај о раду и финансијски план за прошлу годину, као и програм рада и финансијски план за ову годину. Сједницу су водили предсједник скупштине удружења Данило Kошутић и предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић.

Тако се могло чути да су прошле године четворица учесника НОР-а из наше општине, Дане Давидовић из Kаоца, Драго Драгојевић из Ножичког, Драгољуб Kрчмар и Бошко Будимчић из Српца добили пригодне поклоне поводом Дана побједе над фашизмом а за похвалу је и гест Удружења пензионера општине Србац које их је исте године уврстило у списак за додјелу једнократне новчане помоћи.

“Успјели смо у првој половини прошле године уредити нашу канцеларију у згради Центра за социјални рад, коју користимо са предузећем “Борац”. Од филијале НЛБ банке смо на поклон добили полован рачунар и штампач док нам је филијала Уникредит банке донирала шест канцеларијских столица”, рекао је предсједник удружења Богдан Давидовић.

Он је прошле године преузео ову дужност након што је формирано ново руководство, управни и надзорни одбор и нови састав скупштине коју чини 17 делегата. Значајну подршку пружила је Општинска управа која је обезбиједила средства из буџета за њихов рад и која су повећана са три хиљаде KМ у прошлој на четири хиљаде KМ у овој години.

На сједници је констатовано да је прошле године СУБНОР организовао седам помена у част страдалих бораца и цивила из Другог свјетског рата а њихова делегација је положила цвијеће и на 20 других локација приликом парастоса организованих од стране других удружења.

“Одали смо почаст жртвама усташког терора у Стегића ади, те обиљежили Дан побједе над фашизмом и Дан сјећања на пробој Пролетерског батаљона са Мотајице у Славонију. Такође смо обиљежили Дан борца 4. јул, Дан устанка 27. јул, затим се присјетили страдања Српчана у славонској шуми Радиња и одали почаст жртвама чешке народности у Новој Веси”, рекао је Давидовић.

Предсједник скупштине удружења Данило Kошутић подсјетио је да је народ србачке општине подигао 24 споменика који указују да је током НОР-а из наше општине погинуло, борећи се против фашизма и за слободу свог народа, 457 бораца и 506 цивилних жртава рата.

Из удружења истичу да је приликом обиласка ових спомен обиљежја уочено да има неколико спомен плоча на којима треба освјежити слова, поправити постоља, уредити непосредну околину и прилазни пут. Делегација СУБНОР-а потрудиће се да сачини фото документацију и направи трошковник потребних средстава који ће се доставити Општинском одбору за његовање традиције ослободилачких ратова.

“Иако у нашој општини има значајан број спомен обиљежја из овог периода, у 17 насеља нису подигнути споменици страдалима у НОР-у. У међувремену се десио и одбрамбено-отаџбински рат након кога су подигнути бројни споменици у част страдалих бораца из овог рата, као и централно спомен обиљежје у центру града на коме су уклесана имена свих погинулих у најновијем рату. Наша размишљања су да би у неком наредном периоду било добро да се на овом спомен обиљежју уклешу и имена свих 457 погинулих у Другом свјетском рату и тако се сачувају од заборава они којима у мјесним заједницама нису подигнута спомен обиљежја”, рекао је предсједник удружења Богдан Давидовић.

Он се захвалио Општинској управи на коректном односу према свим жртвама у оба претходна рата као и одборницима Скупштине општине који су дали позитивно мишљење о извјештају о раду у прошлој и програму рада удружења у овој години.

Скупштини је присуствовао и шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту и предсједник Општинске комисије за одржавање и санацију споменика из ослободилачких ратова, Боривоје Врсајковић, који је изразио задовољство што преживјели учесници НОР-а, заједно са њиховим потомцима, раде на очувању тековина овог рата али и вриједности осталих ослободилачких ратова.

Прије почетка сједнице делегати су положили цвијеће на централном спомен обиљежју а затим су минутом ћутања одали почаст умрлим члановима и руководиоцима ове организације, као и недавно преминулом предсједнику СУБНОР-а Републике Српске, Радету Џајићу. 

 

 

Comments are closed.