Републички штаб наложио распуштање републичких карантина од 1.јула
29. јуна, 2020.
До 20. јула забрана јавних окупљања у групама већим од 50 особа
6. јула, 2020.

Страдање бораца и цивила Другог свјетског рата није пало у заборав

Заједничка делегација СУБНОР-а и Општине Србац положила је протеклог викенда, поводом Дана борца 4. јула, цвијеће на спомен-обиљежја погинулим борцима НОР-а у Дугом пољу, Доњим и Горњим Kладарима и Разбоју Љевчанском, као и на спомен-обиљежје жртвама усташког терора на Стегића ади у Разбоју.

У ова четири села у Другом свјетском рату погинуло је 48 бораца и 88 недужних цивила.

У Стегића ади, на лијевој обали Врбаса, налази се највеће стратиште цивилних жртава рата у нашој општини на којем је звјерски побијено 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића. Међу њима је било седам лица млађих од 16 година, а није поштеђена ни тринаестомјесечна беба Петра Стегић.

Десило се то последње мартовске суботе 1944. године, а у помен жртвама народ овог краја подигао је споменик 1987. године који је обновљен средствима Општине Србац 2013. године.

Цвијеће је положено и на споменике са именима и ликовима 12 погинулих бораца из Дугог поља, Доњих Kладара и Разбоја Љевчанског који су страдали током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник СУБНОР-а Србац, Богдан Давидовић, рекао је да је ове године помен страдалима у оба претходна рата организован скромно, у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама Општинског штаба за ванредну ситуацију, са поруком да се жртве отаџбинских ратова никад не смију заборавити, јер су за слободу свог народа дали оно највриједније, своје животе.

У име домаћина у Разбоју Љевчанском, делегацију СУБНОР-а и Општине Србац поздравио је одборник Јордан Kуваља који је упознао присутне са стањем изградње новог друштвеног дома у шта је до сада уложено око 200 хиљада KМ, а највише средстава донирала је Влада Србије, затим донаторске фирме ,,Хидрокоп“ и Дрвна индустрија ,,Зрнић“, као и грађани села путем разних акција.

Осим обиљежавања на општинском нивоу, Дан борца обиљежен је и на републичком нивоу и то на Мраковици, гдје је подигнут велелепни споменик жртвама које су страдале у борби и у збјеговима за вријеме козарске епопеје. Овом чину испред Општине Србац присуствовао је предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова на подручју општине Србац, Душко Митрић.

 

Comments are closed.