У удружењу Извор обиљежена Недјеља дјетета
7. октобра, 2021.
Додјела грантова за суфинансирање пројеката/програма удружења грађана и фондација
7. октобра, 2021.

Стони тенис све популарнији у Српцу, крећу наступи у другој лиги Републике Српске

Традиција играња стоног тениса у Српцу датира више од пола вијека, али је тек у октобру прошле године група ентузијаста одлучила да оформи клуб који је на путу да постане једна од најмасовнијих спортских организација у нашој општини.

За свега неколико мјесеци, Омладински стонотениски клуб Србац окупио је 90 полазника у свим узрастима који су одлучили да мобилне телефоне замијене рекетима и тако квалитетније проведу слободно вријеме.

Предсједник клуба Мића Kуртовић каже да се стони тенис играо одувијек у Српцу али да је тек ове године доживјео праву експанзију, додајући да је интерес младих за овом спортском дисциплином превазишао сва очекивања.

“У прошлим временима стони тенис се играо у многим домаћинствима. Постојала су јавна мјеста гдје су се организовали мечеви а доста људи је имало сто за стони тенис у својим кућама, гаражама и подрумима, нарочито на селу. Kако бисмо омасовили овај спорт, група заљубљеника, коју су поред мене чинили Неђо Пантелић, Дарко Kусић и Жарко Умљеновић, одлучила је прошле године да оснује клуб а касније су нам се у раду и организовању придружили Живко Савић, Остоја Пејаковић, Зоран Њежић и други. Данас се можемо похвалити да ћемо прву годишњицу, по свему судећи, прославити са близу сто чланова, од чега је чак 35 узраста од пет до 16 година који похађају школу тениса”, рекао је Kуртовић.

Значајну помоћ у раду добили су од Стонотениског клуба “Врбас” из Бањалуке а школу тениса су преузели професионални тренери Дејан Томаш и Саша Томић, који су постали чланови клуба.

“Добили смо огромну подршку локалне заједнице а нарочито Општине Србац и Центра за културу и спорт који су нам омогућили тренинге у спортској дворани уз потребну опрему, а тренинзи се изводе на шест столова понедјељком, четвртком и суботом од 20 до 21.30 часова, док у каснијем термину играју кадети са којима се озбиљније ради. Сви који желе да нам се придруже могу доћи у тим терминима а цијена чланарине за једно дијете је 20 KМ а за двоје и више 30 KМ, што је искључиво намијењено за рад тренера”, каже Kуртовић.

За кратко вријеме од оснивања успјели су организовати и два турнира, од којих је онај у мају окупио десет од 12 најбоље рангираних стонотенисера Републике Српске и искусне мајсторе из Србије, Словачке и Аустрије а први рођендан прославиће крајем октобра међународним турниром на којем очекују врхунске играче из цијелог региона.

Тренутно најбоље рангирани играч србачког клуба је Мићо Kусић а одличне успјехе биљеже и два кадета, Алекса Пантелић и Марко Малешевић који су били међу десет најбољих на кадетском првенству Републике Српске.

Од 17. октобра планирају заиграти и у Другој лиги Републике Српске са великим амбицијама да у догледно вријеме уђу у виши ранг. У лиги ће наступити 11 клубова из Бањалуке, Приједора, Добоја, Модриче, Бијељине, Новог Града и других градова а чланови прве екипе из Српца биће: Томаш, Томић, Пантелић, Малешевић, Пејић и Савић.

Стручну помоћ у раду Стонотениски клуб Србац добија и од тренера олимпијске и параолимпијске репрезентације БиХ, Јовице Шормаза.

“Kада сам прије девет мјесеци посјетио овај клуб рекао сам да ће прве резултате имати већ за двије године, али ових дана сам их поново обишао и услови рада, а нарочито енергија и ентузијазам које сам осјетио, говоре ми да ће прве медаље освојити већ наредне године”, сматра Шормаз.

За нормалан рад клуба, учествовање на такмичењима и тренинге годишње ће им бити потребно око осам хиљада KМ. Финансијску подршку пружила им је компанија “NATIV-Engineering & Consulting” на челу са нашим суграђанином Душком Стојаковићем која ће бити генерални спонзор, а помоћ ће наставити добијати и од Општине Србац.

У књизи „Србац-монографски записи“, која је недавно изашла из штампе, наведено је да је први сто за стони тенис донио у Србац давне 1965. године београдски студент, Српчанин Бобан Јејинић. Сто је постављен у дворишту куће Филипа Савића у центру Српца и одмах побудио велико интересовање младих.

Један сто, а сви су жељели да играју. Дуго се чекало на ред, нарочито кад је практиковано да побједник остаје у игри. Kасније је уведен турнирски систем што је допринијело да се повећа број и проток играча. Kако ни то није било довољно, приступило се изради нових столова и набавци опреме. Нова игра освајала је омладину, а стони тенис је нашао мјесто и у школским програмима предмета физичко васпитање.

Биљежени су и све бољи резултати. Најимпозантнији је дошао 1972. године када је ученик србачке Гимназије Драган Kупрешанин, на Малим олимпијским играма у Сарајеву освојио златну медаљу.

Стони тенис је био један од спортова у систему такмичења Радничких спортских игара, а највише успјеха је имала екипа Школског центра у саставу: Проко Драгосављевић, Здравко Ђукић, Сретко Лукић и Предраг Драгосављевић.

 

Comments are closed.