Исплаћене све стипендије у овој години за србачке студенте
13. октобра, 2020.
Уручена општинска признања на свечаној академији у Дому културе
14. октобра, 2020.

Стиже финансијска подршка министарства за четири пројекта младих из Српца

Четири омладинске организације из Српца добиће укупно 18 хиљада KМ за реализацију својих идеја у склопу јавног конкурса кога је недавно расписало Министарство породице, омладине и спорта.

Министарство је за програме и пројекте из цијеле Републике Српске одобрило 300 хиљада KМ чиме ће бити суфинансирано 78 омладинских иницијатива које ће побољшати волонтерске активности у локалним заједницама, обогатити спортске садржаје и стимулисати развој предузетничког духа код младих.

Један од пројеката који су добили подршку ресорног министарства је „Запосли средњошколца“, у вриједности од три хиљаде KМ, кога ће до краја године покренути Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“.

Извршни директор удружења, Тања Шњегота, каже да имају у плану да на мјесец дана “запосле” око 10 средњошколаца у србачким фирмама и јавним предузећима и установама.

„Млади ће провести одређен број сати на послу и за свој први радни ангажман добити хонораре. Послодавцима ће имати прилику да додатно финансијски подрже младе, а ако се одлуче за то, добиће и одређене значке од нашег удружења и министарства, као неко ко подржава младе“, рекла је Шњегота.

Она додаје да ће заинтересовани омладинци прије почетка програма проћи обуку како би стекли неопходне пословне вјештине.

„Циљ нам је да ова активност пређе у традицију и обухвати још већи број средњошколаца, што ће зависити од успјеха овог пројекта“, каже Шњегота, која обавља и функцију извршног директора Волонтерског сервиса Републике Српске.

Средства у износу од пет хиљада KМ добиће Тениски клуб Србац за реализацију пројекта „Здрави садржаји за младе“. Директор клуба Славко Драгосављевић каже да ће се на овај начин популаризовати тенис за дјецу и младе узраста од 15 до 30 година.

„Наша идеја је да заинтересовану дјецу научимо основама тениса. Трудићемо се да у складу са епидемиолошком ситуацијом обухватимо што већи број полазника, нарочито из руралних средина и надамо се да ће многи од њих по завршетку обуке постати чланови нашег клуба“, рекао је Драгосављевић.

На конкурсу министарства подржан је и пројекат „Информиши се“ кога је кандидовала Невладина организација „Миленијум“. Извршни директор удружења, Санела Видовић, каже да ће кроз овај пројекат бити одржане радионице о волонтеризму како би младе подстакли да се друштвено ангажују у већој мјери.

„Планирамо одржати од четири до осам радионица у нашим просторијама, уз гостовање искусних предавача који ће младе информисати о могућностима активизма у локалној заједници. Планирамо подијелити и промотивни материјал по школама на ову тему, у виду плаката и летака“, рекла је Видовић.

Министарсво је одобрило износ од пет хиљада KМ и за пројекат под називом „Тренинг камп здравог духа и тијела“ кога је кандидовао Kлуб борилачких спортова „Стапарски витезови“ из Разбоја.

„И ове године смо добили подршку министарства како бисмо младе научили основама каратеа и тако их анимирали да се баве спортом и стичу здраве навике. Трудићемо се да обухватимо што већи број дјеце и да на овај начин додатно омасовимо чланство у нашем клубу“, рекао је тренер Данијел Дринић.

 

Comments are closed.