Обавјештење из Општинске изборне комисије Србац
2. октобра, 2020.
Извршена модернизација јавне расвјете у Српцу, бољи квалитет и веће уштеде
5. октобра, 2020.

Стиже донација у износу од 850 хиљада KМ за изградњу новог вртића у Српцу

Након три и по деценије у Српцу ће ускоро почети изградња новог објекта дјечијег вртића захваљујући Влади Републике Српске која је на задњој сједници донијела одлуку да се из донаторских средстава Владе Републике Србије усмјери 850 хиљада KМ за ове намјене.

С обзиром да постојећи вртић не задовољава потребе, због све већег броја уписане дјеце, Општина Србац је изградњу новог објекта дефинисала као један од највећих приоритета.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је пројекат изградње новог вртића један од оних који су добили највише бодова од стручне комисије приликом израде плана капиталних инвестиција од 2018. до 2022. године.

„Свјесни смо били да је вртић радио у отежаним условима али ову инвестицију нисмо могли реализовати без помоћи државних институција. Нови објекат вртића заузимаће површину од 1762 квадратна метра, биће изграђен по највишим стандардима и понудиће све услове за квалитетан развој наших малишана“, рекао је начелник Драгосављевић и додао да је Општинска управа била задужена за израду пројекта.

Нови вртић налазиће се иза зграде Основног суда у Српцу а радови на овој локацији започеће чим се оконча тендерска процедура избора извођача радова. Уколико временски услови дозволе, по ријечима начелника Драгосављевића, радови би могли почети до краја године.

„У објекту ће се налазити довољно просторија за боравак око 200 дјеце у једној смјени, играонице, зелене површине, кухиња и други неопходни објекти. Такође ће бити изграђен паркинг и нови приступни пут“, рекао је начелник Драгосављевић.

Први вртић у Српцу основан је 1972. године, а након катастрофалних поплава које су уништиле овај објекат, пресељен је 1986. године у круг „Итриса“. Од тада до данас кроз ову установу је прошло више хиљада малишана.

Разлози за изградњу новог вртића леже највише у све тежем одржавању застарјелог објекта који је првобитно био намијењен за смјештај дјеце радника некадашње текстилне фабрике из Српца.

Вртић је прије десетак година био у изузетно лошем стању, а онда је путем ГАП пројекта уложено 126.000 KМ у обнову. Помоћ је пружио и кабинет предсједника РС Милорада Додика, одакле је стигло 30.000 KМ за набавку столарије.

Директорица вртића Дијана Миланковић каже да су досадашње просторије биле премалене за квалитетан рад са дјецом, нарочито у поређењу са вртићима у околним општинама.

„Прије избијања пандемије вируса корона готово да нисмо имали довољно учионица за рад са дјецом, а непрестано смо се суочавали и са разним кваровима. Сада нашу установу похађа мањи број дјеце, јер је епидемиолошка ситуација још увијек нестабилна, али свјесни смо да ће се тај број по нормализацији стања поново вратити на ранији број, тако да је било нужно да што прије ријешимо питање новог објекта“, рекла је Миланковић.

Она је упутила захвалност Влади Републике Српске и Влади Републике Србије на овој значајној донацији, као и Општини Србац која се заложила код ових институција за изградњу новог вртића.

„Веома смо радосни што ћемо коначно добити нови простор што ће се у значајној мјери одразити на квалитетније образовање и едукацију предшколске дјеце у Српцу“, додала је Миланковић.

 

Comments are closed.