Kњига „Божићне приче“ наишла на одличан пријем у Бањалуци
28. фебруара, 2019.
Новитете у области производње кукуруза и соје слушало 300 пољопривредника у Kукуљама
1. марта, 2019.

Стигли рачунари са говорним софтвером за троје слијепих и слабовидих лица из Српца

Фонд здравственог осигурања Републике Српске обезбиједио је средства за набавку рачунара са говорним софтвером за троје слијепих и слабовидих лица са подручја србачке општине.

Ради се о Саши Ђукићу из Ситнеша, Ненаду Kовачевићу из Гламочана и Бојану Шарићу из Пријебљега којима су рачунари уручени у оптичарској радњи „Диопта“ у Српцу у присуству специјалисте офталмолога Добриле Микић и представника фирме „Центроникс“ из Бањалуке преко које су набављени рачунари.

Предсједник Општинске организације слијепих и слабовидих лица Србац, Божидар Дринић, рекао је да је помоћ обезбјеђена у складу са правилником Фонда који предвиђа да слијепа и слабовида лица имају право на рачунар са говорним софтвером, Брајеву писаћу машину и другу врсту тифлотехничких помагала која слијепима и слабовидима олакшавају функционисање у свакодневним животним ситуацијама.

„Слијепи су једна од посебних категорија у друштву, то су лица са посебним потребама која имају потребу за помагалима која им омогућавају да имају приближно једнак живот као особе које нормално виде. Нажалост, број помагала која се додјељују слијепим и слабовидима је врло мали и не могу у овом тренутку обухватити сва лица из ове категорије, али оно што је одобрено испоручује се у предвиђеном року“, рекао је Дринић.

Међу добитницима рачунара је и Саша Ђукић из Ситнеша, слабовиди сликар и однедавно физиотерапеут у Бањи Kулаши код Прњавора. Он истиче да ће му ова врста помоћи добро послужити у свакодневном раду.

„На овај начин проширићу своја знања јер сам се обучио за физиотерапеута што захтјева стицање нових искустава и стално усавршавање. У слободно вријеме бавим се сликањем и цртам портрете. Имао сам до сада неколико изложби а у догледно вријеме планирам да направим још неку, можда чак и у Бањалуци“, рекао је Саша.

Општинска организација слијепих и слабовидих лица уз Српца планира на прољеће организацију Сусрета слијепих жена Републике Српске на којима се очекује долазак око стотину лица из ове категорије становништва из цијеле регије, а најављен је и долазак пријатељских организација слијепих и слабовидих из Србије, Црне Горе и Федерације БиХ.

Ово дружење биће организовано у друштвеном дому у Ситнешима када ће бити приређено музичко-поетско вече а планиран је и обилазак манастира Осовица.

„Поред бројних гостију из окружења, очекујемо долазак слијепих и слабовидих лица из Београда, Тузле, Вареша и других градова региона. Слијепи имају потребу да се окупљају и друже што ћемо им омогућити на овај начин а том приликом планирана је и демонстрација разних помагала које у домаћинству могу користити слијепе жене“, истакао је Дринић.

Он истиче да је овај догађај уврштен у Kалендар културних и спортских манифестација општине Србац које ће бити финансиране из општинског буџета у овој години.

 

Comments are closed.