Србац представља своје потенцијале кроз бициклистичку трку Београд-Бања Лука
7. марта, 2019.
Потписани уговори са стипендистима општине Србац
9. марта, 2019.

Стигла новчана помоћ за вишечлану породицу Вечерновић из Ножичког

Вишечлана породица Велибора и Сенке Вечерновић из Ножичког добила је новчану накнаду за шесто рођено дијете у износу од хиљаду KМ а у склопу нових мјера пронаталитетне политике сваког мјесеца добијаће и једнократну помоћ у износу од 100 KМ.

У посјети овој породици били су замјеник начелника општине Драган Микић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и представница Савјета мјесне заједнице Ножичко Сања Њежић који су поред новчане накнаде уручили опрему за новорођенче и слаткише за ђецу.

Ради се о породици у којој нико није запослен а преживљавају углавном од социјалне помоћи и надница које повремено заради отац Велибор.

“Једини стални извор прихода нам је додатак за дјецу и матерински додатак за незапослене породиље тако да нас је веома обрадовала помоћ општине. Још када бисмо добили помоћ у опремању породичне куће нашој срећи не би било краја”, рекао је Велибор.

Поред дјечака Александра који је на свијет дошао 20. децембра прошле године, у овој породици живи још петоро дјеце узраста од пет до 12 година као и Велиборова мајка Грозда која је ушла у осму деценију живота.

Једна од дјевојчица има проблема са слухом, због чега им је обећана помоћ из Међуопштинског удружења глувих и наглувих из Градишке које ће Вечерновићима помоћи да доведу воду у кућу и опреме купатило.

Замјеник начелника општине Србац, Драган Микић, каже да је потребно урадити још доста радова како би ова вишечлана породица имала нормалне услове за живот.

“Потрудићемо се да им из општинског буџета помогнемо да поставе нове подове и опреме столарију јер је ово једна од ријетких породица која се значајније труди да унаприједи наталитет на подручју наше општине који је из године у годину у евидентном паду” рекао је Микић.

Он је додао да је негативан природни прираштај у Српцу био основни разлог због чега су се одлучили да донесу нови правилник о пронаталитетним мјерама.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић рекао је да су поред постојећих мјера, уведене мјесечне накнаде у износу од 100 KМ за породице са четворо и више дјеце и једнократна помоћ у износу до 2000 KМ за младе брачне парове који планирају куповину грађевинског земљишта за изградњу стамбених јединица.

“Мјере које су предвиђене општинским правилником подразумијевају и исплату једнократне накнаде за новорођену дјецу у износу од 250 до 1000 KМ, златник за прворођено дијете у години и једнократну новчана помоћ за суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње”, истакао је Митрић.

 

Comments are closed.