Ана Будимчић добила стипендију министарства као перспективни спортиста
11. септембра, 2021.
Фолклораши из Kукуља наступили на међународном фестивалу у Добоју
13. септембра, 2021.

Стазом егзодуса на Возући марширало преко 50 Српчана

Маршом „Стазом егзодуса“, који је јуче одржан од Тумара до Стога, обиљежено је 26 година од масовног страдања Срба са Возуће, долине ријеке Kриваје и јужног Озрена.

Учешће у маршу узело је и 55 Српчана међу којима је највише било учесника Одбрамбено-отаџбинског рата и чланова породица погинулих бораца, затим неколико чланова Планинарског друштва „Видета“ из Српца, као и других Српчана који су жељели да овим чином одају почаст страдалим србачким јунацима.

Због пандемије вируса корона и епидемиолошких мјера које су на снази у Федерацији БиХ, на Возућу није могао путовати већи број учесника, као што је био случај ранијих година када је учешће у маршу узимало преко стотину Српчана.

Учесници су готово седам часова пјешачили путем дугим 22 километра, којим су се Срби из Возуће и долине Kриваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Тада је ​спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Међу њима је 29 бораца Прве србачке лаке бригаде, од чега је 15 погинуло 10. септембра 1995. године а још увијек се трага за 10 несталих бораца на овом ратишту.

На Возућу је путовао још један аутобус из Српца у којем су били чланови породица погинулих и несталих бораца и преживјели учесници Oдбрамбено-отаџбинског рата који су дочекали учеснике марша.

Сјећању на овај трагични догађај присуствовали су и представници Општинске управе, начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, као и делегација Борачке организације општине Србац на челу са предсједником Гораном Плотаном.

У Цркви Светог Георгија у насељу Стог код Возуће одржана је света литургија а након тога је код спомен-крста служен парастос, запаљене свијеће и положени вијенци у част погинулих и несталих припадника јединица Војске Републике Српске који су учествовали у одбрани српског народа на овом подручју.

Вијенце је положила и делегација Општине Србац и Борачке организације општине Србац, као и делегација учесника марша из Српца. Положено је цвијеће и на спомен обиљежје у част погинулих Српчана које се налази у цркви Светог Георгија.

Јучерашњем догађају присуствовали су директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић и предсједник Републичке и општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац, Вељко Лазић, обојица из Српца.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана и вођа марша Зоран Благојевић рекао је да сјећање на етничко чишћење Срба са овог подручја мора бити трајно ради опомене будућим нараштајима и уврштено у календар датума значајних за Српску.

„Овдје су одрубљиване главе наших витезова и соколова, а да је то тако било доказ је и масовна гробница у којој је пронађено 21 тијело, од којих 17 обезглављено. Ако мисле да ћемо заборавити, нећемо, нећемо заборавити ни ову масовну гробницу, ни наших 129 лица које још увијек тражимо“, додао је Благојевић.

Он је истакао да су се у Возући сукобиле двије војске, муслиманска која је освајала и српска која је бранила своја вјековна огњишта и манастире.

У офанзиви која се догодила 10. септембра 1995. године је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса, укључујући одред од око 600 припадника јединице „Ел муџахедедин“, потпомогнути НАТО снагама за брзе интервенције.

До данашњег дана, на ово подручје вратило се тек око 170 српских домаћинстава, углавном старијих.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се овај датум у србачкој општини обљежава са веиком тугом, али и великим поносом, и додао да ће страдање на наше страдале суграђане живјети вјечно.

„И ове године је доста Српчана одало почаст страдалима  а радује ме кад видим велики број младих којих је све више на овом догађају. Општинска управа је помогла одлазак учесника марша и других грађана на Возућу а то ћемо чинити и наредних година“, рекао је начелник Драгосављевић.

Свим учесницима марша из Српца био је обезбијеђен бесплатан превоз, мајице са обиљежјем марша, храна и пиће.

Општинска управа Србац, у сарадњи са Борачком организацијом из Српца, помогла је и изградњу надстрешнице у близини цркве Светог Георгија у Стогу гдје су се учесници марша јуче могли одморити и окријепити након напорног пута.

„Борачка организација је покренула иницијативу а ми из Општинске управе смо радо прихватили да финансијски учествујемо у изградњи овог објекта који је од велике користи јер су се учесници могли склонити од сунца и одморити“, рекао је начелник Драгосављевић.

Најстарији учесник марша из Српца поново је био Душан Лепир који је напунио 78 година и који је без већих потешкоћа успио прећи цијелу стазу.

У вријеме обиљежавања јучерашњег догађаја десио се и инцидент. Поред спомен-крста, прошла је колона возила са заставама Исламске државе, а узвикивано је „Алаху екбер“.

У изјави за медије, предсједник Републичког центра Милорад Kојић је рекао да то није порука суживота, помирења и добрих односа, него жеља да се направи унитарна БиХ у којој Србима није мјесто.

Oбиљежавање 26. годишњице страдања на Возући окончано је заједничким ручком за све учеснике марша.

Организацију одласка Српчана на Возућу преузео је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова са својим пододбором кога су чинили: Драган Алексић, Дијана Милашиновић Јовичић, Драгутин Станојевић, Зоран Ђукић и Жељко Драгомировић.

Они су се у сарадњи са Општинском управом побринули и око организације Дана сјећања на страдање Српчана на возућком ратишту у склопу кога је у четвртак организовано полагање цвијећа на спомен костурници на градском гробљу у Српцу, спомен соби и централном спомен обиљежју.

Kод спомен обиљежја одржан је парастос и краћи програм којем су, поред демобилисаних бораца, чланова породица погинулих и несталих бораца и других грађана, присуствовали и србачки средњошколци којима је ово био својеврстан историјски час.

Више фотографија са јучерашњег марша погледајте у албуму који је објављен на нашој званичној фејсбук страници ОВДЈЕ.

 

 

Comments are closed.