Рукометаши Српца ремизирали у Бањалуци против Kалуђера
14. маја, 2019.
Видета на традиционалним планинарским сусретима у Kључу
15. маја, 2019.

Стање на поплављеном подручју све теже, угрожено преко 50 кућа

Ситуација на подручју србачке општине додатно је погоршана током данашњег дана и у овом тренутку су заплављена 52 домаћинства од чега је у неколико кућа продрла вода. Најтежа ситуација је у небрањеном подручју Лилића, Kукуља, Разбоја, Старог Мартинца и Пријебљега.

Евакуисане су три породице из Пријебљега и једна породица из Старог Мартинца а исељена је и стока из помоћних објеката. Под водом се налази и већи број пољопривредних парцела.

Све више су угрожена и домаћинства у мјесној заједници Бајинци гдје је такође заплављено неколико кућа у небрањеном дијелу а вода је стигла и до мјесног гробља и цркве.

До изливања Врбаса је дошло због налета веће количине воде из правца Делибашиног села код Бањалуке гдје је ниво ове ријеке у опадању и у 13.30 часова је износио 488 центиметара, односно за метар ниже у односу на јутрошње мјерење. Овај водени талас је тренутно на проласку кроз србачку општину и очекује се да до сутрашњег дана дође до постепене стагнације.

У исто вријеме долази до све већег пораста водостаја Саве која расте у просјеку око осам центиметара по часу и њен ниво данас у 17 часова износио је 758 центиметара. Редовне мјере одбране од поплава проглашавају се на 860 а ванредне на 940 центиметара.

Уколико се настави садашњи тренд раста, редовне мјере би могле бити проглашене већ сутра а самим тим су у опасности сва насеља од Србац Села до Kорова па се позива становништво да предузме све потребне мјере како би заштитило своју имовину.

Начелник општине Млађан Драгосављевић обишао је најугроженија подручја са сарадницима и припадницима цивилне заштите а у сталном контакту је и са Републичком управом цивилне заштите која је спремна да реагује у сваком тренутку у случају да се за то укаже потреба. Подршку у том погледу је добио и данас током телефонског разговора са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

„Већ смо предузели одређене радње на заштити људи и имовине, нарочито у погледу достављања врећа са пијеском, изградње зечијих насипа и слично, а направили смо и распоред цјелодневних дежурстава. Представници општине и цивилне заштите стално су на терену и у контакту са мјештанима покушавају изаћи у сусрет у складу са њиховим потребама“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да су црпне станице у функцији а пумпе несметано обављају свој посао, што је посебно важно за црпну станицу у Повеличу која мјесецима није функционисала али је оспособљена прије неколико дана.

„Висок водостај Врбаса и Саве причињаваће и наредних дана велике проблеме и угрожавати како домаћинства тако и пољопривредне површине, али смо предузели све да се штете сведу на најмању могућу мјеру. Позивам грађане да се пријаве нашем дежурном раднику у било које доба дана или ноћи на број телефона 051 740 001 и пријаве уколико су угрожени и потребна им је помоћ“, каже начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.