Дјечија Нова година у понедјељак 30. децембра
13. децембра, 2019.
Полицајци скренули пажњу на болести овисности и опасности на интернету
13. децембра, 2019.

Стање безбједности у србачкој општини задовољавајуће

Укупно стање безбједности на подручју србачке општине је задовољавајуће чему су нарочито допринијеле бројне превентивне активности на којима су радило у протеклој години, закључак је са пете редовне сједнице Форума за безбједност општине Србац која је одржана данас у скупштинској сали под предсједавањем начелника општине Млађана Драгосављевића.

Сједници су присуствовали представници Општинске управе, јавних предузећа и установа, организација и удружења, школа, медија и других субјеката који су укључени у рад Форума.

Шире излагање на сједници имао је командир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, који је похвалио инсталирање система видео надзора на подручју општине. Иако видео надзор још увијек није у потпуности стављен у функцију, он испуњава своју улогу а камере које су постављене на неколико локација већ су донијеле одређене резултате.

“За разлику од неког ранијег периода када су у Србац долазиле организоване криминалне групе и обијале куће и станове, након инсталирања видео надзора нисмо забиљежили ниједно такво дјело. Радимо на томе да систем у потпуности заживи, повећа се број постављених камера на путним правцима и у догледно вријеме обухвате и неке друге локације, попут центра града и занатског центра”, рекао је Новаковић.

Он је додао да је за 11 мјесеци ове године регистровано 78 кривичних дјела за разлику од прошле године када их је било 73, али је врло значајан податак да је од овог броја расвјетљено чак 91 одсто кривичних дјела.

“Забрињава што су међу овим лицима 32 повратника у вршењу дјела, тако да би требало анализирати због чега поново долазе у сукоб са законом”, истакао је Новаковић.

Регистровано је и 12 крађа у овој години, од чега је било пет шумских крађа а забиљежено је и неколико случајева крађе електричне енергије.

“Имали смо 11 тешких крађа а прошле године 20, што је смањење за 45 одсто. У паду је и број случајева нарушавања јавног реда и мира којих је ове године било 40 а прошле 43, што је мање за 7 одсто. Укупан број починилаца је био 77 од чега је било седам малољетника а прошле године смо их имали шест, тако да је и тај податак за посебну анализу”, рекао је Новаковић.

Према његовим ријечима, у првих 11 мјесеци било је девет смртно страдалих лица, од чега једно тешко кривично дјело убиства у Ситнешима, затим тешка саобраћајна несрећа у Kукуљама са три смртно страдала лица из лакташке општине, четири самоубиства и једна задесна смрт.

“Ове године смо имали 46 саобраћајних незгода а прошле 60 што је мање за 23 одсто. Углавном су узроци незгода били неприлагођена брзина и алкохол. Искључили смо 89 возила, од чега је 74 било нерегистровано, као и 206 возача од којих је 152 било под утицајем алкохола. На подручју наше општине у задње вријеме у сарадњи са МУП-ом РС дјелују и такозвани “пресретачи” који заустављају возила са неприлагођеном брзином а наша намјера је да у наредном периоду набавимо два стационарна радара који би се налазили на локалном путу од Разбоја до Лакташа и магистралном путу у Повеличу”, рекао је Новаковић.

Додао је да су прошле године забиљежена 23 случаја насиља у породици а ове године 27, у којима преовладавају мушкарци, док су у пет случајева насиље примјењивале жене.

“У досадашњем току године регистровали смо 181 мигранта на подручју Српца, који на сву срећу нису чинили прекршаје и кривична дјела, за разлику од околних општина. Највише их је било из Пакистана и Либије 72, а остали су стигли из Сирије, Бангладеша, Ирана, Авганистана, и других земаља Блиског истока”, рекао је Новаковић.

Истиче да је учињен добар посао по питању превенције употребе наркотика, тако да готово није било забиљежених случајева конзумирања опојних дрога у овој години.

У дискусији су учествовали и начелници општинских одјељења Марко Михољчић, Дарио Kресојевић и Ненад Билановић и предсједник Ловачког удружења “Срна” Горан Савановић, који су похвалили рад Полицијске станице и скренули пажњу на још неке безбједоносне аспекте у граду.

На скупу је било ријечи и о недавном постављању “лежећег полицајца” у близини дјечијег вртића, а најављено је да ће се нешто слично поставити и у близини Центра средњих школа “Петар Kочић”.

Начелник општине Млађан Драгосављевић скренуо је пажњу свим учесницима Форума да се по потреби активно укључују у заштиту људи и материјалних добара, као што је то био случај приликом елементарних непогода у овој години и нагласио да ће већа пажња у наредном периоду морати бити посвећена уништавању јавне имовине у граду, јер је забиљежено неколико случајева оштећења објеката, предмета, дјечијих играчака и слично.

 

 

Comments are closed.