Општинска управа доставиће школама родне листове и за првачиће
24. априла, 2020.
Пензионерима омогућено чешће кретање, тржни центри се отварају 1.маја – погледајте и остале мјере
27. априла, 2020.

Стабилна епидемиолошка ситуација у Српцу, настављају се мјере превенције

На подручју србачке општине није било нових случајева обољелих од корона вируса од четвртка 23. априла када је позитиван на тесту био младић из Брезовљана који је запослен у Бањалуци као медицински техничар, саопштено је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Директор Дома здравља Мирко Стојић подсјетио је да су од почетка епидемије регистрована укупно три случаја инфекције, а радује податак да су све три особе доброг здравственог стања и немају никаквих симптома ове болести. Он је додао да су тестирањем обухваћена и лица која су била у контакту са зараженима и да није утврђено присуство овог вируса.

“Сви они који су били с њима у контакту осјећају се добро и налазе се у кућној изолацији. Њихово здравствено стање ће се пратити и даље. Укупно гледано, епидемиолошка ситуација у Српцу је добра и потребно је само да се наставимо придржавати прописаних мјера како би тако и остало”, рекао је Стојић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове, Ненад Билановић, рекао је да се тренутно у кућној изолацији налази 27 лица а седморо је смјештено у карантин у Бардачи.

“Највећи број лица у кућној изолацији односи се на особе које су биле у контакту са зараженима, а остатак на оне које су изашле из карантина и који су стигли из иностранства, а у питању су возачи у међународном транспорту. Редовно их обилазимо и утврђујемо да поштују забрану кретања. До сада смо укупно извршили 1445 контрола и само у два случаја било је присутно кршење прописаних мјера”, рекао је Билановић и додао да је од почетка епидемије укупно издато 307 рјешења о кућној изолацији.

Он је нагласио да се здравствена и тржишна инспекција свакодневно налази на терену како би контролисала поштовање здравствених мјера у свим радњама којима је дозвољен рад, као и контролу цијена производа.

Kомандант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да одлука власти у Федерацији БиХ да укине карантине на граничним прелазима може донијети доста проблема Републици Српској, али да се мјере обавезне изолације по преласку границе и даље морају поштовати.

“Федерална инспекција издаје рјешења о изолацији свима онима који пређу границу и обавеза грађана из наше општине који уђу на територију у БиХ на њиховим граничним прелазима је да се уредно пријаве надлежној инспекцијској служби у Српцу и Дому здравља како би се обавио здравствени преглед и одредиле мјере изолације у трајању од 14 дана. Позивам све грађане да пријаве оне за које сумњају да су недавно прешли границу а нису смјештени у изолацију”, рекао је начелник Драгосављевић и додао да је у том погледу доступан анонимни број у Општинској управи 066/623-364.

Боривоје Врсајковић, члан Општинског штаба за ванредне ситуације, рекао је да је кроз карантин у Бардачи до сада прошло 30 лица.

“Сви они су тестирани и нико од њих није био позитиван на корона вирус. Тренутно је смјештено седморо лица у Бардачи којима смо обезбиједили редовне оброке, воду, струју и адекватне хигијенске услове за боравак”, рекао је Врсајковић.

Kомандир Полицијске станице Небојша Новаковић рекао је да су грађани протекле седмице највећим дијелом поштовали одлуке о ограничењу и забрани кретања, али да је и поред тога санкционисано неколико лица.

“До сада смо укупно казнили 40 лица, од чега њих 31 до 65 година старости, те осам лица старије животне доби. Међу њима је и једно лице против кога ће се водити кривични поступак због више почињених преступа по овим одлукама. Наставићемо са контролама, које ће нарочито бити појачане током предстојећих првомајских празника”, рекао је Новаковић.

Kомандант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић упутио је апел грађанима да у циљу превенције ширења вируса не организују јавна окупљања током прославе Првог маја.

“Не смијемо поништити добре резултате из претходног периода и морамо у овом периоду остати у својим домовима у кругу породице. Првомајска дружења са собом носе опасност од ширења епидемије, тако да морамо задржати дисциплину из претходног периода за добробит свих нас”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да ће републички кризни штаб данас разматрати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и издати нове смјернице, на основу којих ће и Општинска управа Србац донијети нове мјере и прилагодити наредбу о радном времену, о чему ће јавност бити на вријеме информисана.

Током данашње сједнице закључено је да је протеклих дана извршена још једна акција дезинфекције улица, јавних објеката и површина и мјесних центара, а да ће ова активност бити настављена сутра дезинфекцијом просторија Општинске управе, јавних предузећа и установа и заједничких просторија у стамбеним зградама.

Comments are closed.