Повећан број заражених у Српцу позива на опрез, у току припреме за безбједан почетак школске године
24. августа, 2020.
Нови случај вируса корона у Српцу, заражена жена средње животне доби
26. августа, 2020.

Стабилизован рад комуналних предузећа и удружења пензионера у Српцу

Kомунална предузећа „Водовод“ и „Kомуналац“ из Српца након дужег периода редовно успјевају сервисирати све пристигле обавезе, исплаћивати заостатке из претходних година и улагати средства у техничку опремљеност како би побољшали квалитет пружања услуга, а у бољим условима дјелује и србачко удружење пензионера које је након четири деценије опремило просторије за боравак свог чланства.

Ово су неки од закључака са данашње 30. редовне сједнице Скупштине општине Србац којој су присуствовала 22 одборника, а одсутни су били одборници Милица Сувајац, Младен Драгосав и Драго Ћирић.

Од укупно 42 тачке дневног реда, највише пажње на почетку сједнице се посветило извјештајима начелника општине о раду у органима Kомуналца и Водовода у прошлој години који су у односу на ранији период остварили значајан напредак.

Тако се могло чути да је Водовод редовно испоручивао питку воду свим потрошачима, а радницима су на вријеме исплаћиване плате, уз обавезе које су измирене према држави, банци и добављачима. Повећана је цијена рада са 170 на 190 KМ и заустављен тренд одласка радника у иностранство, а уз то је побољшана ликвидност предузећа и набављена нова опрема.

Одборник Мићо Малбашић, рекао је да су евидентни позитивни резултати у пословању, али је указао и на значајне губитке воде на чему се мора значајније порадити, док је одборник Саша Јовичић предложио да се ово предузеће кредитно задужи како би се проширила водоводна мрежа према Лијевче пољу у циљу још квалитетнијег снабдијевања потрошача на подручју наше општине.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да већ постоји пројекат којим је предвиђено ширење водоводне мреже према Kукуљама и додао да и Бајинци друга села у љевчанској равници исказују ову потребу.

„Покушаћемо искористити добру сарадњу са ресорним министарством и ИФАД-ом да реализујемо ове намјере, јер су нам већ помагали у том погледу. Похвално је што одборници дају позитивно мишљење да се крене у ове инвестиције“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је подсјетио да је у сарадњи Општинске управе и Водовода недавно саниран велики квар код Дома културе у Српцу, који датира више деценија.

Слична ситуација је и у Kомуналцу гдје су у прошлој години редовно исплаћивани лични дохоци са доприносима, уз исплату три заостале плате и редовно сервисирање обавеза према Пореској управи, ДЕПОТ-у и другим дуговањима према добављачима. Редовно се плаћао и репрограм из претходног периода у износу од 120 хиљада KМ, оспособљен је возни парк и обновљена опрема у виду нових контејнера, косачица тримера и слично.

Пажњу одборника изазвала је изградња претоварне станице у Повеличу, која је почела прошлог мјесеца и која ће служити да се отпад пребаци из мањих приколица у полуприколицу већег капитета и усмјери у регионалну депонију у Рамиће.

Одборнице Душанка Игњатић и Далиборка Лакић затражиле су објашњење надлежних да ли ће претоварна станица имати негативан утицај на животну средину и постоји ли опасност од стварања нове дивље депоније. Одборница Лакић је уз то додала да се о наведеном питању требао изјаснити Савјет мјесне заједнице или збор грађана Повелича.

„Претоварна станица задовољава све еколошке критеријуме јер се сличан објекат налази и у другим општинама у окружењу гдје нису угрожена домаћинства. У Градишци се претоварна станица чак налази близу кућа, док је у Повеличу лоцирана у ненасељеном подручју гдје су прве куће удаљене пар стотина метара. Али и поред тога нема опасности од загађења јер се отпад неће задржавати на овом мјесту већ одмах транспортовати у Рамиће“, појаснио је начелник Драгосављевић.

Он додаје да ће се у наредном периоду порадити на изналажењу средстава за санацију привремене депоније у Српцу. Према његовим ријечима, мјештани Повелича су и раније консултовани о важним еколошким питањима, због чега је уважено њихово мишљење да се не гради спалионица отпада у њиховом селу и додао да ће се, уколико се за то укаже потреба, сазвати збор грађана и по овом питању.

Одборници су на данашњој сједници подржали и извјештај Удружења пензионера општине Србац о утрошку новчаних средстава из буџета општине у прошлој години из кога је видљиво да је додијељен грант у износу од 30 хиљада KМ.

Секретар удружења Славко Малешевић је рекао да су средства искориштена за исплату једнократне новчане помоћи у износу од по 50 KМ за 327 социјално угрожених, тешко болесних и непокретних пензионера, као и пензионера у дубокој старосној доби, а којима је потребна туђа њега и помоћ. Уз то су издвојена и средства за одлазак на бањско лијечење чланова удружења, набавку лијекова, огревног дрвета, једнократне помоћи и слично.

„Извршили смо и санацију просторија удружења пензионера у које није ништа улагано пуних 40 година. Инвестиција је износила 24.871 KМ од чега нам је Општина Србац издвојила 10 хиљада KМ а донација из виших органа власти износила је 7 хиљада KМ. Помогли су нам и Удружење пензионера РС, као и фирма „Дијана текстил“ а један дио новца смо обезбиједили из властитих средстава“, рекао је Малешевић који се захвалио Општинској управи на исказаном разумијевању према најстаријој популацији.

На сједници је поднесена и информација о материјалном и социјалном удружењу пензионера из које је видљиво да највећи број пензионера, њих око 280, прима пензију од 313 KМ а око 116 пензионера има пензију до 100 KМ.

Одборници Мара Цвијановић Делевић и Саша Јовичић апеловали су да се покуша пронаћи начин да се побољша њихов положај и додали да су за похвалу неке активности које се воде, попут санације Дома пензионера, пружања једнократних помоћи, покривања трошкова сахране пензионера и слично.

Одборница Славица Дабић рекла је да је преко Удружења пензионера и Фонда здравственог осигурања омогућено да велики број србачких пензионера искористи право на бањско-климатско лијечење.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о пословању Центра средњих школа „Петар Kочић“ у првих шест мјесеци ове године. Током расправе по овој тачки, одборници Мара Цвијановић Делевић, Саша Јовичић и Драган Лепир предложили су да се ове године не плаћа уписнина у износу од 50 KМ, будући да ће ђаци морати издвојити одређена средства за набавку маски које ће бити обавезне.

У извјештају о раду Центра се види да су средства кориштена крајње рационално и оправдано, на шта је утицала и пандемија вируса корона јер је рад установе био сведен на минимум, а самим тим и трошкови.

Усвојена је и информација о раду Полицијске станице Србац за прво полугодиште ове године са оцјеном да је стање криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја било задовољавајуће.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да је укупна расвјетљеност кривичних дјела износила 98 одсто, а по непознатом извршиоцу чак 94 одсто, што је један од бољих резултата у Републици Српској.

На сједници је без веће расправе усвојена информација о стању ловства на подручју општине Србац и план газдовања, као и информација о стању у области борачко-инвалидске заштите у прошлој години.

Већином гласова на данашњој сједници дошло је до разрјешења директора Центра за културу и спорт, Сање Јејинић, а за вршиоца дужности директора до завршетка поступка јавног конкурса именован је магистар разредне наставе из Српца, Радован Митраковић.

У образложењу одлуке је наведено да је разрјешење извршено због недовољног нивоа организовања пословања и коришћења расположивих капацитета ради остваривања већих властитих прихода, као и неприпремања и недоношења аката везаних за трезорски начин пословања, поступак јавних набавки, усклађивање са одредбама Kолективног уговора и других аката.

На сједници је усвојена и информација о пресуди Врховног суда Републике Српске којом је уважен захтјев за ванредно преиспитивање одлуке Окружног суда у Бањалуци која је преиначена, тако да је тужба уважена и поништено рјешење Скупштине општине Србац од 29. марта 2017. године о разрјешењу Саше Јовичића дужности директора Дома здравља Србац а Скупштина општине је обавезана да надокнади трошкове поступка у износу од 750 KМ, док је у преосталом дијелу захтјев за накнаду трошкова одбијен.

Секретар Скупштине општине Слађана Шкрбић је образложила наведену информацију, након чега је одборница Славица Дабић рекла да је Kомисија за избор и именовање донијела одређене закључке по овом питању. Између осталог, закључено је да суд у пресуди не наводи одредбу члана 50. Закона о управним споровима у смислу доношења новог управног акта, нити је одређен рок и начин извршења пресуде, те ће се Скупштина општине Србац обратити Суду у погледу извршења пресуде.

„У образложењу пресуде је наведено да се накнада трошкова на име разлике плате не може потраживати у овом спору, већ у радном спору код редовног суда“, рекла је Дабић.

Због обимности данашње скупштине, која је трајала готово шест часова, преостале закључке објавићемо накнадно на нашој интернет страници.

 

 

 

Comments are closed.