Два нова случаја вируса корона у Српцу, укупно 50 од почетка пандемије
15. јула, 2020.
Још два случаја вируса корона у Српцу, заражена старија жена и дијете
17. јула, 2020.

Штаб за ванредне ситуације упутио апел грађанима општине Србац

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Републици Српској, Штаб за ванредне ситуације општине Србац подсјећа грађане да су дужни да се придржавају свих мјера прописаних закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације, а у циљу спречавања ширења пандемије вируса корона и очувања здравља и људских живота.

Нагли пораст броја заражених у готово свим општинама и градовима Српске веома је забрињавајући о чему свједочи све већи број обољелих лица са тешким симптомима који се налазе на болничком лијечењу и прикључени су на респиратор, а свакодневно један број њих губи животну битку са овом болешћу.

Међу најугроженијима су грађани старије животне доби и особе које болују од разних хроничних обољења, а свједоци смо да су све више животно угрожени и грађани средње и млађе животне доби који оболијевају у све већем броју. Вирус је све више присутан међу дјецом и омладином који могу потенцијално заразити неке од својих укућана или суграђана који су у ризичној групи и тиме угрозити њихов живот.

Свједоци смо да је релаксирањем мјера дошло до опуштања грађана који све мање користе заштитна средства и незаштићени долазе у контакт са великим бројем људи, што је и довело до наглог пораста броја обољелих, а тиме и повећаног броја фаталних исхода.

Због тога се апелује грађанима да приликом изласка из својих домова обавезно са собом носе заштитну маску коју су дужни да носе у затвореним просторима, а препоручује се да се користи и на отвреном у случају контаката са већим бројем лица. Такође је неопходно да се поштује дистанца између других лица у растојању од најмање два метра и да се током дана често перу руке сапуном и водом или користе гелови за суво прање руку.

Нарочито су дужни да се ових мјера придржавају радници у трговинским и угоститељским објектима и грађани који користе њихове услуге, као и радници запослени у привредним субјектима због веће могућности међусобног контакта.

Уједно скрећемо пажњу грађанима, невладиним и другим организацијама да се до даљег морају отказати све планиране манифестације и догађаји који подразумијевају окупљања у групама већим од 50 лица, у складу са закључком Републичког штаба.

Такође напомињемо грађанима који планирају организацију приватних и других прослава у својим домаћинствима да су дужни да их прилагоде важећем закључку док се не побољша епидемиолошка ситуација, док се у случају сахрана препоручује ожалошћенима да вјерски обред, ручак и послужење организују искључиво у кругу најуже породице.

Апелује се свим трговинским, угоститељским и другим објектима да су обавезни да се придржавају важећих наредби о радном времену које су прописане од стране републичког и општинског кризног штаба.

Свако непоштовање биле које од наведених мјера биће санкционисано од стране општинских инспекција, комуналне полиције и припадника Полицијске станице Србац који ће у наредном периоду појачати контролу и уколико се укаже потреба казнити неодговорне појединце или субјекте.

Само одговорним и савјесним понашањем, уз поштовање свих прописаних мјера, можемо добити битку са овом пошасти која је захватила цијели свијет и сачувати здравље и животе својих најмилијих!

Comments are closed.