Одата почаст погинулим борцима из Влакнице
17. августа, 2020.
Тридесета сједница Скупштине општине Србац у уторак 25. августа
18. августа, 2020.

Штаб за ванредне ситуације општине Србац продужио мјере до краја августа

Штаб за ванредне ситуације општине Србац на данашњој сједници донио је одлуку да се све мјере продужавају до 31. августа, што је у складу са данашњим закључком кога је донио Републички штаб за ванредне ситуације.

То значи да се и даље забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица а радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће може се одвијати у времену од 06:00 до 24:00 часа.

До 31.08.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

На сједници општинског штаба је констатовано да у протекла 24 часа није било новозаражених на подручју србачке општине, а тренутно је активно заражено 11 лица која су смјештена у кућни карантин у трајању од двије седмице. У највећем броју случајева је присутна блажа клиничка слика а њихово здравствено стање се свакодневно прати.

“Данас ћемо тестирати још десетак особа која су под сумњом на нови вирус а резултате ћемо накнадно саопштити. Иако је број нових случајева у порасту, стање није алармантно али је нужно да се максимално поштују све прописане мјере јер се епидемиолошка ситуација врло лако може погоршати у сваком тренутку”, рекао је директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић.

На састанку се могло чути да се редовно врши надзор над радом угоститељских и трговинских објеката и поштовању радног времена и да проблем најчешће представљају окупљања младих на јавним мјестима након затварања кафића, гдје настављају са дружењима, неријетко уз конзумирање алкохолних пића која носе са собом.

“Пружамо пуну подршку полицијским и инспекцијским органима да заведу ред у овој области, ради очувања јавног реда и мира и заштите здравља становништва. Свака већа окупљања и ризични контакти који се при томе остварују могу довести до разбуктавања епидемије. Из тог разлога придржаваћемо се свих мјера које је донио републички штаб, а у случају потребе, можемо донијети и строжије мјере на сједници општинског штаба”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Чланови штаба су констатовали да у тренутној ситуацији није могуће одржати неке традиционалне манифестације, попут градског турнира у малом фудбалу у Српцу и турнира у Ситнешима, који ће највјероватније бити отказани за ову годину, а у случају да се ситуација битније не побољша у наредним данима, под знаком питања је одржавање и традиционалног Гастро феста у Бардачи.

Будући да се приближава термин обиљежавања страдања Српчана на озренско-возућком ратишту, које је планирано 10. септембра, одбор за обиљежавање значајних датума и јубилеја ће на једној од наредних сједница донијети одлуку о начину обиљежавања овог догађаја, који ће у Српцу највјероватније протећи само у знаку полагања цвијећа на спомен обиљежјима.

Имајући у виду да ће ове године због пандемије марш “Стазом егзодуса” од Тумара до Стога бити одржан са смањеним бројем учесника, на сједници одбора ће бити донесена одлука која лица ће представљати нашу општину на овом догађају, али за сада је извјесно да ће у маршу моћи учествовати свега петоро особа из Српца, док ће још пет особа из општинске и борачке делегације моћи одати почаст страдалима у званичном дијелу програма који ће се одржати у Стогу.

Наредна сједница општинког штаба биће одржана идућег понедјељка, 24. августа са почетком у 9 часова.

 

Comments are closed.