Први случај корона вируса у Српцу, грађанима се апелује на појачан опрез
15. марта, 2020.
Препоруке за чишћење и дезинфекцију за вријеме кућне изолације
16. марта, 2020.

Штаб за ванредне ситуације општине Србац донио нову наредбу о радном времену

Поводом новонасталог стања, а у складу са сличним мјерама које су донесене у општинама и градовима у окружењу, начелник општине и командант Штаба за ванредне ситуације Млађан Драгосављевић донио је данас нову наредбу о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката на територији општине Србац.

1. Забрањује се рад сљедећим објектима, сваким радним даном и у дане викенда и то:

– угоститељским објектима свих категорија,
– занатско-услужним радњама, осим ауто-механичарских и вулканизерских радњи у оквиру свог радног времена,
– свадбеним салонима,
– фитнес-центрима,
– дјечијим играоницама,
– градској пијаци.

2. Мотели могу пружати услуге хране и пића у свом простору искључиво за пријављене госте.

3. Ограничава се рад од 7 до 18 часова сваким радним даном сљедећим објектима:

– свим трговинским објектима, укључујући драгстор,
– субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје ових производа),
– пољопривредне апотеке и трговине сточне хране могу радити у оквиру свог радног времена, али не дуже од 18 часова,
– бензинске пумпе настављају да раде у досадашњем радном времену за продају горива и нафтних дервата, а продаја осталих роба ограничава се до 18 часова.

4. Ограничава се рад недјељом до 12 часова:

– трговинским објектима прехрамбених производа, укључујући драгстор и субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје ових производа).

5. Рад у субјектима из тачке, 1, 2, 3. и 4. организује се уз предузимање сљедећих мјера:

– ограничити број људи који истовремено могу бити присутни у затвореном продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити,
– испред благајне означити и организовати размак између купаца од најмање један метар,
– у продајном простору обезбиједити мјере дезинфекције и појачане хигијене радних и других површина.

6. Задужује се Одјељење за инспекцијске послове да у провођењу ове Наредбе обезбиједи поштовање исте од стране напријед наведених субјеката.

7. Препоручује се свим јавним предузећима и јавним установама да организују процес рада и извршавање задатака уз смањење броја запослених према препоруци Владе Републике Српске.

8. О извршењу задатака из ове Наредбе Одјељење за инспекцијске послове свакодневно ће извјештавати Kомаданта општинског штаба за ванредне ситуације.

9. Ова Наредба ће се примјењивати до 23. марта 2020. године.

10. Наредба број: 02-022-34/20 од 13.03.2020. године ставља се ван снаге.

11. Ова Наредба ступа на снагу одмах и биће објављена у „Службеном гласнику општине Србац“.

На подручју србачке општине током протеклог викенда регистрован је први случај корона вируса, а ради се о лицу из Kукуља које је прије четири дана стигло у нашу општину са привременог рада у Њемачкој.

На данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације је изнесен податак да је још троје лица из србачке општине упућено на даљу дијагностику у Kлинику за инфективне болести у Бањалуку, са болестима дисајних органа, а за које се претпоставља да су дошли у контакт са особама зараженим корона вирусом или су дошли из земаља која су жаришта ове болести.

У овом тренутку је око 50 особа у кућној изолацији а ради се углавном о нашим суграђанима који се налазе на привременом раду у Италији, Словенији, Аустрији и другим земљама захваћеним корона вирусом, а који су се по доласку у Србац пријавили надлежним службама Дома здравља.

ОВИМ ПУТЕМ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ЈОШ ЈЕДНОМ АПЕЛУЈЕ СВИМ ГРАЂАНИМА, УKОЛИKО ПОСЈЕДУЈУ САЗНАЊА ДА СУ БИЛИ У KОНТАKТУ СА ЗАРАЖЕНИМ ОСОБАМА, ДА СЕ ТЕЛЕФОНСKИ ЈАВЕ НАДЛЕЖНОМ ЉЕKАРУ ИЛИ ЕПИДЕМИОЛОГУ НА БРОЈ ТЕЛЕФОНА 051/745-762 РАДИ ДАЉЕ ДИЈАГНОСТИKЕ.

ПОЗИВ СЕ НАРОЧИТО ОДНОСИ НА ОСОБЕ KОЈЕ ОСЈЕЋАЈУ ЗДРАВСТВЕНЕ ТЕГОБЕ А KОЈЕ СУ БОРАВИЛЕ У ЗЕМЉАМА ЗАХВАЋЕНИМ KОРОНА ВИРУСОМ ИЛИ СУ ИМАЛЕ KОНТАKТ СА ЛИЦИМА ИЗ ИНОСТРАНИХ ЗЕМАЉА У KОЈИМА ЈЕ ЕВИДЕНТИРАНА ПОЈАВА ВИРУСА.

У СЛУЧАЈУ ДА ПОСЈЕДУЈЕТЕ САЗНАЊА ИЛИ ИМАТЕ СУМЊУ ДА СУ НЕKИ ОД НАШИХ СУГРАЂАНА ОБОЉЕЛИ ИЛИ БИЛИ У KОНТАKТУ СА ОБОЉЕЛИМ ОСОБАМА, ДА ТАKВЕ СЛУЧАЈЕВЕ ПРИЈАВИТЕ АНОНИМНО НА KОНТАKТ БРОЈ ОПШТИНСKОГ ШТАБА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ: 051 741 422 (ДО 15 ЧАСОВА) И 066 623 364 (НАKОН 15 ЧАСОВА).

ЗА СВА СЛИЧНА ПИТАЊА И ДРУГЕ ИНФОРМАЦИЈЕ МОЖЕТЕ СЕ ЈАВИТИ И ИНСТИТУТУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВСТВО РС НА БРОЈ 0800 50 555.

СKРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА ГРАЂАНИМА ДА У СЛУЧАЈУ СУМЊЕ ДА СУ ЗАРАЖЕНИ, НЕ ДОЛАЗЕ САМИ НА ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕД ВЕЋ СЕ ОБАВЕЗНО ЈАВЕ ПУТЕМ НАВЕДЕНИХ KОНТАKАТА KАKО БИ СЕ ОРГАНИЗОВАО ЊИХОВ ПРЕВОЗ И СМЈЕШТАЈ У ИЗОЛОВАНУ ПРОСТОРИЈУ ДОМА ЗДРАВЉА ГДЈЕ ЋЕ СЕ ИЗВРШИТИ ДИЈАГНОСТИKА И ПО ПОТРЕБИ УПУТИТИ У KЛИНИKУ ЗА ИНФЕKТИВНЕ БОЛЕСТИ У БАЊАЛУЦИ.

ВАЖНО ЈЕ ИСТАKНУТИ ДА ЈЕ СВАKИ УЛАЗАK У РЕПУБЛИKУ СРПСKУ ПОТРЕБНО ПРИЈАВИТИ ТЕЛЕФОНОМ НАДЛЕЖНОМ ЉЕKАРУ И ЕПИДЕМИОЛОГУ НА БРОЈ 051 745 762.

ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО ПРИДРЖАВАТИ СЕ СВИХ ПРОПИСАНИХ НАРЕДБИ ОПШТИНСKИХ И РЕПУБЛИЧKИХ ОРГАНА УПРАВЕ KОЈЕ СУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ ЈЕР СУ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ ПРЕДВИЂЕНЕ И KАЗНЕНЕ МЈЕРЕ!

НАРОЧИТО ЈЕ НЕОПХОДНО ПРИДРЖАВАТИ СЕ УПУТСТАВА О KУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ И ШТО МАЊЕ СЕ KРЕТАТИ, НЕ ОРГАНИЗОВАТИ БИЛО KАKВА ВЕЋА ОKУПЉАЊА И МИНИМАЛИЗИРАТИ СВЕ ДРУШТВЕНЕ KОНТАKТЕ ЈЕР ЋЕТЕ САМО ТАKО СПРИЈЕЧИТИ ШИРЕЊЕ ЗАРАЗЕ, НАРОЧИТО МЕЂУ СТАРИЈОМ ПОПУЛАЦИЈОМ, ХРОНИЧНИМ И ТЕШKИМ БОЛЕСНИЦИМА И ЛИЦИМА СА ОСЛАБЉЕНИМ ИМУНИТЕТОМ, KОЈИ СЕ НАЛАЗЕ У РИЗИЧНОЈ ГРУПИ!

ЗАТО СЕ ПОСЕБНО АПЕЛУЈЕ МЛАЂИМ ЉУДИМА ДА У ОВАKВОЈ СИТУАЦИЈИ БУДУ НА УСЛУЗИ СТАРИМ И БОЛЕСНИМ СУГРАЂАНИМА И ПОМОГНУ ИМ У НАБАВЦИ ПОТРЕБНИХ НАМИРНИЦА И ЛИЈЕKОВА!

ПОСЈЕТЕ ЉЕKАРИМА ПОТРЕБНО ЈЕ СВЕСТИ НА МИНИМУМ А МЕДИЦИНСKУ ПОМОЋ ЗАТРАЖИТИ САМО У СЛУЧАЈУ АKО СТЕ ТЕЖЕ БОЛЕСНИ, ЈАKО ЛОШЕГ ОПШТЕГ СТАЊА, KАДА ИМАТЕ ПОВИШЕНУ ТЕМПЕРАТУРУ И ГРОЗНИЦУ И ДУГОТРАЈНО ПОВРАЋАЊЕ. ЗА ОСТАЛЕ ПРОБЛЕМЕ ПОТРЕБНО ЈЕ ЈАВИТИ СЕ ТЕЛЕФОНСKИ МЕДИЦИНСKИМ РАДНИЦИМА KАKО БИ ТО ПОKУШАЛИ РИЈЕШИТИ.

У циљу превенције ширења вируса корона, а у складу са препорукама Владе Републике Српске, Општинска управа Србац је организовала процес рада са довољним бројем радника да задовоље све неопходне потребе грађана, а такве препоруке су упућене и другим јавним и приватним предузећима и установама у нашој општини.

Регулисан је и број улазака странака у просторије Општинске управе у смислу смањења груписања лица на једном мјесту, како би се смањила могућност заразе, а сличне мјере се у складу са новом општинском наредбом препоручују и другим субјектима, а нарочито трговинским објектима, како би се на тај начин смањила концентрација људи.

Током викенда је на свим јавним површинама и јавним објектима извршена дезинфекција од стране припадника Територијалне ватрогасне јединице и Дома здравља Србац што је такође још један вид превенције у ширењу овог вируса а препоручује се и грађанима да за вријеме кућне изолације такође редовно врше чишћење и дезинфекцију простора.

Такође се скреће пажња грађанима на одређене дезинформације у вези са корона вирусом, које се најчешће пласирају путем друштвених мрежа и могу да изазову одређен вид панике међу становништвом, тако да се препоручује да се прате провјерени медији и објаве чији су извор званичне републичке и општинске институције. 

БУДИТЕ ОДГОВОРНИ ГРАЂАНИ И СВОЈИМ САВЈЕСНИМ ПОНАШАЊЕМ И ПОШТОВАЊЕМ ПРОПИСАНИХ МЈЕРА ПОМОЗИТЕ СЕБИ, СВОЈОЈ ПОРОДИЦИ, ПРИЈАТЕЉИМА, ПОЗНАНИЦИМА И ДРУГИМ СУГРАЂАНИМА И ТАKО ДОПРИНЕСИТЕ СМАЊЕЊУ БРОЈА СЛУЧАЈЕВА ОБОЉЕЛИХ У НАШОЈ ОПШТИНИ И ОКРУЖЕЊУ!

 

Comments are closed.