Обавјештење за грађане и привредне субјекте у вези корона вируса и контакт телефони
17. марта, 2020.
Више користити електронске услуге Пореске управе Републике Српске
18. марта, 2020.

Штаб за ванредне ситуације одржао нову сједницу: Kућна изолација мора се поштовати!

Хигијенско-епидемиолошка ситуација на подручју општине Србац за сада је под контролом али уколико се не буду поштовале мјере ограниченог кретања и кућне изолације, могло би доћи до појаве ширења вируса корона у знатно већој мјери, закључено је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Сједницом је предсједавао командант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да постоји оправдана опасност од потенцијалног ширења заразе јер се многи не придржавају изречених мјера и наредби и додао да је овај проблем потребно озбиљно схватити јер морамо показати савјест и одговорност према нашим суграђанима, нарочито према онима који су у старијој животној доби, имају хроничне и малигне болести или ослабљен имунитет који су подложнији вирусу.

“Грађани којима су издата рјешења о кућној изолацији морају се тога придржавати и не напуштати своје домове, те ограничити контакте са својим укућанима. Сви остали треба да се што мање крећу и обављају само најминималније животне потребе и прате упутства која им стижу од стране општинских и републичких институција”, рекао је начелник Драгосављевић

Он је позвао грађане да избјегавају сва јавна окупљања док траје опасност од корона вируса. У јавна окупљања би се могли сврстати и спроводи, па се препоручује грађанима да у овом кризном периоду, уколико дође до таквих ситуација, поведу рачуна и организују укопе својих најближих само у кругу породица.

Члан Штаба, Боривоје Врсајковић, позвао је грађане да се понашају у складу са проглашеном ванредном ситуацијом у Републици Српској која подразумијева да се престаје са начином рада и функционисања по устаљеном систему и да самим тим, морају прекинути своје рутинске, дневне активности, и остати у својим кућама колико год је то могуће.

Директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић, рекао је да су дисциплина и изолација кључни у борби против пандемије.

“Смањили смо број контаката у нашој установи на минимум и примамо само најугроженије пацијенте док остале случајеве рјешавамо телефонски у разговору са грађанима. У том погледу отворени су телефони 051 745 100 до 15 часова, као и 051 745 762 и 065 697 687 који су доступни током цијелог дана”, рекао је Стојић.

Он је истакао да су оставили у функцији само два улаза у Дом здравља, један у служби хитне помоћи који је закључан и који ће се отворити по доласку пацијента када се у усменом разговору процијени његово здравствено стање, док ће на другом улазу бити задужен радник из протокола који ће пацијенте усмјеравати до ординација на преглед код породичних љекара или других здравствених радника.

Сједници Штаба је присуствовала и докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац која је рекла да је у нашој општини и даље регистрован корона вирус код једног пацијента који је хоспитализован на Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци. Она додаје да је 14 особа остварило контакт са зараженом особом и да се све оне налазе под медицинским надзором и у изолацији. Њихово здравствено стање, као и стање пацијента обољелог од корона вируса, за сада је стабилно.

“Пратимо за сада стање и тренутно нема нових случајева заразе, а период инкубације болести је од два до 14 дана. Поред тога, упућено је још двоје лица на даљу дијагностику у Бањалуку за које постоји сумња да би могли бити заражени корона вирусом. У овом тренутку је у изолацији још око 50 грађана а углавном су то лица која су се по обавези пријавила по доласку из земаља захваћених корона вирусом и они се такође медицински прате”, рекла је Никичевић.

Према њеним ријечима, уколико је одређено лице стављено у кућну изолацију са сумњом да има корона вирус, такве особе се морају одвојити у посебну просторију од својих укућана, користити посебан прибор за јело, уз одлагање веша, марамица и другог отпадног материјала на одвојено мјесто и дистанцирање од укућана у размаку од најмање једног метра.

Оне је апеловала на свако појединачно домаћинство да редовно врши дезинфекцију својих животних простора.

Такође је упутила апел да се Дому здравља у Српцу преко републичких институција обезбиједи потребна количина заштитних одијела са капуљачама, специјалних маски, рукавица, обуће и дезинфекционих средстава како би задовољили све неопходне потребе. Она је истакла да је успјела преко Института за јавно здравство РС обезбиједити око 25 заштитних одијела, али да су потребе у овом тренутку још веће.

Мјере и наредбе које су издале надлежне институције проводиће се, уколико се укаже потреба, и уз асистенцију полиције.

“Позивам људе да се обавезно пријаве по доласку у Републику Српску надлежној медицинској служби јер је предвиђена кривична одговорност у случају да угрозе друге својим немаром. Припадници полицијске станице ће по потреби пружати асистенцију у случају да таква лица одбијају да се пријаве или уколико не поштују мјере изолације. Људи којима су издата рјешења о изолацији дужни су да их се придржавају а организоваће се и обилазак са надлежним општинским службама како би се видјело да ли поштују изречене мјере”, рекао је командир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић.

Закључено је да ће сједнице штаба бити одржаване у континуитету, а уколико буде потребе, и више пута у току дана.

 

Comments are closed.